Апасиев: Носиме закони на основа на тоалетна хартија т.н. Преспански договор

  • Претседателот на Левица проф. д-р Димитар Апасиев за продолжување на рокот за важноста на документите со Република Македонија:

,,Тука станува збор за еден изнуден закон којшто реалноста ни го изнуди, но за којшто сметам дека не го дава она што го сакаме како конечно решение – бидејќи ниту власта, ниту најголемата опозициска партија не изнедрија системско решение за овој проблем. Имено, продолжувањето на рокот од февруари до декември не го решава прашањето. Впрочем, слушајте ми го зборот, во декември и ваков закон ќе треба да носиме повторно, затоа што нема да го решите проблемот.

Решение на овој проблем е бришење на членот 5 од Законот за измена на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, односно за возачките дозволи.

Ние носиме некои измени на закони и подзаконски акти врз основа на непостоечки закони, врз основа на тоалетна хартија.”