Путин: Има начини како НАТО достоинствено да го прифати поразот во Украина

  • Секвенци д интервјуто на Претседателот на Руската Федерација Владимир Путин со Такер Карлсон (Москва, 9 февруари 2024 година)

Такер Карлсон: Дали сте подготвени да му кажете, на пример, на НАТО: честитки, победивте, да ја задржиме ситуацијата како што е сега.

Владимир Путин: Знаете, ова е тема на преговори што никој не сака да ги води со нас, или, поточно, сака, но не знае како. Знам дека сакаат – не само што го гледам, туку знам дека сакаат, но едноставно не можат да сфатат како да го направат тоа. Го смисливме и го доведовме до ситуацијата во која се наоѓаме. До тука не доведовме ние, туку нашите „партнери“ и противници. Добро, сега нека размислат како да го свртат на друг начин. Ние не одбиваме.

Би било смешно да не е толку тажно. Оваа бескрајна мобилизација во Украина, хистерија, внатрешни проблеми, сето ова… Порано или подоцна сепак ќе се договориме. И погоди што? Можеби дури и звучи чудно во денешната ситуација: односите меѓу народите сепак ќе бидат обновени. Ќе треба долго време, но ќе се опорави.

Такер Карлсон: Зарем не мислите дека би било премногу понижувачки за НАТО сега да ја признае контролата на Русија над она што беше украинска територија пред две години?

Владимир Путин: Но јас реков: нека размислат како да го направат тоа достоинствено. Има опции, но ако има желба.

Досега креваа врева и викаа: потребно е да се постигне стратешки пораз на Русија, пораз на бојното поле… Но сега, очигледно, доаѓа сознанието дека тоа не е лесно да се направи, ако воопшто е можно. Според мене, тоа е невозможно по дефиниција, ова никогаш нема да се случи. Ми се чини дека сега свеста за ова дојде кај оние кои ја контролираат моќта на Запад. Но, ако е тоа така и ако дојде до ова сознание, сега размислете што понатаму. Ние сме подготвени за овој дијалог.