Мишустин: Дедоларизацијата на трговскиот блок предводен од Русија е речиси завршена

Уделот на националните валути во трговијата на ЕАЕУ во моментов изнесува 90%, според рускиот премиер Михаил Мишустин.

Уделот на националните валути во меѓусебните порамнувања меѓу земјите од Евроазиската економска унија (ЕАЕУ) достигна 90 отсто и се уште расте, откри во петокот рускиот премиер Михаил Мишустин.

ЕАЕУ, која се базира на Царинската унија на Русија, Казахстан и Белорусија, е основана во 2015 година, а подоцна и се приклучија Ерменија и Киргистан. Во 2016 година, Виетнам стана слободен трговски партнер на ЕАЕУ. Унијата е дизајнирана да обезбеди слободно движење на стоки, услуги, капитал и работници меѓу земјите-членки.

Рускиот премиер ги даде коментарите додека се обрати на состанокот на Меѓувладиниот совет на ЕАЕУ. Во своите забелешки, тој истакна дека во првите 11 месеци од 2023 година, БДП на ЕАЕУ порасна за приближно 3,5%, додека индустриското производство се зголеми за речиси 4%, а прометот на мало порасна за повеќе од 6%.

Бидејќи трговијата во рамките на ЕАЕУ продолжува да расте, земјите-членки ја намалуваат употребата на доларот и еврото и наместо тоа повеќе се свртуваат кон националните валути во меѓусебните порамнувања. Рускиот претседател Владимир Путин ги повика земјите-членки да создадат заеднички систем за плаќање без долари со цел „зајакнување на економскиот суверенитет“.