Изложба „Сјаење“ на Јана Куновска во Музејот на град Скопје

„Сјаење“ е насловна самостојната изложба на Јана Куновска, која денес (петок, 1 декември) со почеток од 20 часот ќе биде претставена во Музејот на Град Скопје.

„Станува збор за две серии кои се разликуваат по нивниот технолошки пристап кон дизајнот. Една група изработена со маслени бои на платно. Втората група се дела со комбинирана технологија, каде мотивите се претставени со цртање со јаглен на картонска основа. Некои од нив имаат обоени детали. На прв поглед е јасно дека уметникот се занимава со понови историски времиња, потпирајќи се на општествените и личните впечатоци од околината. Наизменичен процес на цртање и сликање, каде не недостасува комбинаторика. Подредувајќи ги делата, таа ги истражува можностите на материјалите, моќта на формите, но пред сè, репертоарот на впечатоци. Избраните елементи ја цитираат авторката која го изразува своето искуство.

Извршителите на овие активности не се идеализирани суштества, туку нашите соседи, пријатели и познаници. Анализирајќи ги ситуациите, сфаќаме дека пред нас се шират мали светови на личниот живот. Се изразува одреден степен на емпатија со посочените ликови во сцена за соочување. Уметникот последователно ги обликувал човечките услови преку претставување на рефлексии на личности и ситуации во личната перцепција. Нејзините ликови сместени во чудни простори, на границата меѓу реалноста и алегоријата, можат да нѐ изненадат, да не расположат, да не замислат. Затоа што ова не е само изложба на портрети/фигури на одредени луѓе. Уметницата нуди колекција на состојби” – пишува за изложбата на Јана Куновска, хрватскиот ликовен уметник Еуген Борковски.

„Некои од нив имаат обоени детали. На прв поглед, јасно е дека уметникот се занимава со понови историски времиња, потпирајќи се на општествените и на личните впечатоци од околината. Наизменичен процес на цртање и сликање, каде што не недостига комбинаторика. Подредувајќи ги делата, таа ги истражува можностите на материјалите, моќта на формите, но, пред сè, репертоарот на впечатоци. Избраните елементи ја цитираат авторката, која го изразува своето искуство. Наративноста, присутна преку компонентите на секое дело, ја потврдуваат и насловите. Понекогаш наоѓаме вистински луѓе, а понекогаш препознаваме значајни ликови. На сите дела наоѓаме симболични детали што го драматизираат дејството…“, пишува Борковски, меѓу другото.