Изложбата “Етнографија на Македонија и Печер -Акварели и фотографии од Марија Малахова“ во Москва

На 12 декември 2023 во Куќа на Русите во странство именувана по. А. Солженицин во Москва ќе биде отворена изложбата „Етнографија на Македонија и Печер. Акварели и фотографии од Марија Малахова“.

Изложбата ќе биде отворена до 03 март 2024

Изложбата раскажува за судбината и делото на Марија Малахова, талентирана уметница, графичар, фотограф и го илустрира нејзиниот тежок животен пат. Студирање во Германија, Париз, талкање низ Европа, живот во Печерската област (Петсери), запознавање (подоцна брак) со инженерот и публицист Георги Малахов, преселба во Македонија. Во 1965 година, таа одлучи засекогаш да се врати во СССР.

Марија Романовна Малахова, е родена на 3 октомври 1903 година во Москва, во семејство кое припаѓа на елитата на московските германски индустријалци. Таа била воспитана во германски и руски културни традиции со потопување во двојазична средина. Нејзиното детство го поминала во Москва и Болшево (сега Королев) на реката Кљазма, што доведе до нејзината љубов кон Русија, руската народна култура и етнографија воопшто. На 14-годишна возраст, Марија и нејзиното семејство беа принудени да ја напуштат Русија – семејството било интернирано во врска со настаните од Првата светска војна и кампањата за „борба против германската доминација“

Напуштајќи ја Русија во 1917 година, Марија напиша во својот дневник: „Слобода, природа, уметност. Сè друго ми е празно!“ И таа остана верна на ова цел живот. Секој нејзин животен избор беше манифестација на слободната волја: да биде Русинка, а не Германка, да биде руски емигрант, а не германски државјанин, да се врати во СССР и да биде сама, а не да се пресели кај нејзиниот брат во САД.

На изложбата ќе бидат претставени фотографии, графички и акварелни дела на авторот од колекцијата на Музејот на Република Македонија, Музејот на Скопје, Музејот на Војводина, приватната архива на внукот на Марија Малахова, Михаил Малахов (Скопје) , како и етнографски фотографии од збирките „Печерск“ и „Поречска“ (Македонија), кои исто така ги чува Михаил Малахов.

Организатори на изложбата: Куќа на Русите во странство именувана по. А. Солженицин и Музејот Скопје (Република Македонија).

Изложбата можете да ја погледнете во просторијата 139 од главната зграда на ДРЖ во Москва

https://www.domrz.ru/exhibition/51171_vystavka_etnografiya_vardarskoy_makedonii_i_pechyer_akvareli_i_fotografii_marii_malakhovoy_/