Чешка е уште една од земјите која најави прекин на испраќањето оружје за Украина

„Не остана многу во залихите на Чешка што може да се испратат во Киев“, изјави министерката за одбрана Јана Чернохова во неделното ТВ интервју. „Помошта ќе продолжи, но на други начини“, рече тaa. Намерата е да се склучи договор со приватни компании.

Претходно овој месец, чешкото Министерство за одбрана објави извештај во кој е наведена целата опрема донирана на Украина, која имаше проценета вредност од 1,2 милијарди круни (54,1 милиони долари) по амортизацијата.

„Нема многу воен материјал што би можеле да ги испратиме во Украина. Од друга страна, ќе се обидеме да ја компензираме неможноста да се испрати материјал од нашите залихи, бидејќи не сакаме да ја загрозиме нашата одбранбена способност, со дозволите за извоз што ги доделуваме на приватни компании.“

Според Чернохова, чешката воена индустрија има капацитет да и снабди на Украина муниција и оружје, доколку се договори за нив. Таа го истакна фактот дека Прага испратила во Киев близу 50 пешадиски борбени возила и тенкови, 2.500 пиштоли, 7.000 пушки, 500 лесни митралези и 500 снајперски пушки, а сето тоа го платила Данска.

Чешките инструктори, исто така, обучија до 4.000 украински војници како дел од Мисијата на ЕУ за воена помош (ЕУМАМ) и распоредија мобилни тимови за обука во Полска, рече Чернохова.

Решеноста на Прага доаѓа откако новата влада во соседна Словачка ги блокираше плановите на нејзиниот претходник да донира оружје и муниција од 40,3 милиони евра за Киев.

Во текот на изминатите 18 месеци, САД и нивните европски сојузници во НАТО упаднаа во нивните плакари за да ги надополнат загубите на Украина во конфликтот против Русија. До октомври, сепак, тие почнаа да признаваат дека залихите се при крај. Прво Британија, а потоа Франција ги стопираа донациите за Украина, признавајќи дека нивните шкафови се голи. Од милионите гранати од 155 мм што ЕУ ги вети на Киев, испорача само 300.000.

Се чини дека руската воена индустрија го надминува Западот, рече претходникот на Чернохова, Лубомир Метнар во истиот пренос. Актуелниот министер за одбрана се согласи, но тврдеше дека Москва има помош и од странство.

„Не е лесно да се стигне и да се надмине другата страна во трката за вооружување, а за Украина може да значи дека некои работи не одат според планираното“, рече Чернохова.