САД очекуваат конкретни резултати од средбата Бајден и Си Џипинг

-Соединетите Држави очекуваат конкретни резултати од средбата меѓу претседателот Џо Бајден и претседателот на Кина, Си Џинпинг, изјави на брифингот советникот за национална безбедност Џејк Саливан.

„Ние исто така бараме конкретни резултати од состанокот на 15 ноември“, рече Саливан. Лидерите ќе разговараат за различни теми, вклучително и за ситуацијата во Украина и на Блискиот исток, како и за обновувањето на каналите за комуникација во одбранбената сфера меѓу Вашингтон и Пекинг, истакна тој.

„Ние веруваме дека има области каде што нашите интереси се преклопуваат, како што се нашите напори за борба против недозволената трговија со фентанил. Има и области каде што можеме поефикасно да управуваме со конкуренцијата, на пример, со обновување на воената и воената комуникација. критичните глобални прашања за кои двајцата лидери ќе треба да разговараат“, нагласи Саливан. „Сè на сè, со нетрпение очекуваме продуктивен состанок“, додаде тој.