Започна уништувањето на земјоделските површини во Пелагонискиот регион

  • Фејсбук статс на Горан Велески – советик во Битола од Политичката Партија Левица 

Од денес, официјално започна уништувањето на земјоделските површини во Пелагонискиот регион во соработка на Владата и општинските градоначалници.

Едните од СДС, другите од ДПМНЕ, учествуваат во правната разврска и неадекватното непочитување на законот за категоризирање на земјоделска површина.

Наменски, во општините, плодното земјиште се уништува со одлука на Совет во Општините, а се воведува нова категоризација на земјиштето од втора или трета категорија, со цел да се задоволат апетитите на поединци!

Плодното земјиште е ставено во ниска категорија од пониска класа, за да можат олигарсите да профитираат и да ги дисквалификуваат земјоделските површини за фото-волтаичен систем.

Наспроти, Мариовски Рид кој е адекватен за оваа ситуација и кој има големи предиспозиции за ваков систем е занемарен.

Ваквата инфраструктурната дејност не им е исплатлива и го бараат полесниот корумпиран пат за лесен профит во штета на земјоделците кои полека ги уништуваат!

Полесно е да ги платиш овие владино-општински структури или треба да клатиш !