Рускиот амбасадор во Србија: Косово може да се реши и ќе се реши!

„Проблемот со Косово и Метохија може да се реши и тоа ќе се случи – не утре, туку за одредено време, но со враќање на прашањето во рамките на резолуцијата 1244 и земајќи ги предвид пред се интересите на Белград. Нашиот министер за тоа зборуваше пошироко, а тоа ќе биде во новите геополитички услови.“ – Ова ексклузивно за Спутник го вели амбасадорот на Руската Федерација Александар Бочан-Карченко, единствениот руски амбасадор во Европа кој се наоѓа во земја која не воведе санкции за неговата земја.

Рускиот амбасадор во Србија го пофали начинот на кој Србите се однесуваат кон самите себе и додаде дека русофобната западна пропаганда воопшто не ги засега..

Овде ситуацијата е навистина поповолна, поудобна, се разбира, добронамерна како што беше порано. Ја знам државата, ја чувствувам државата и Србите, барем така ми изгледа. Секако дека треба да се развива и се развива. Но, сепак, ќе кажам не само во мое име, она што е вредно е што не почувствувавме разлика во односот на Србите пред и по 24 февруари 2022 година – начинот на кој тие се однесуваа кон себе е начинот на кој се однесуваат кон Русија. денес и навистина се ориентираат кон нивната гледна точка, кон нивните мисли и чувства. Русофобичната западна пропаганда не ги засега.

Александар Бочан-Карченко додаде дека санкциите кон Русија од европските земји ја отежнуваат соработката помеѓу двете земји, но истакна и покрај ова тие успеваат да ги надминат проблемите.

Тоа секако ги создава сите услови за работа, тоа е најважно, а како последица на тоа, сосема природно, доаѓа ставот на раководството, кое, пред се, не се приклучува кон антируските санкции како прашање на принцип, и продолжуваме да соработуваме во опсегот и опсегот што е возможен во моментот. Ќе кажам затоа што сигурно ќе имаше повеќе резултати и повеќе од тие можности, но за жал сме поделени по земји кои се придржуваат до антируските санкции и тоа создаде пречки, особено на почетокот, и проблеми кои успешно ги решаваме, вели амбасадорот.