Археолозите открија остатоци од театар за кои се верува дека бил театарот на римскиот император Нерон во близина на Ватикан

„Каков уметник умира со мене!

Нерон, императорот на Рим кој владеел од 54 година до 68 н.е., наводно ги изговорил тие познати последни зборови пред неговата смрт во егзил. Експертите веруваат дека тој можеби оставил зад себе докази за неговата љубов кон уметноста во форма на театар што го изградил во близина на денешен Ватикан.

Археолошкото ископување спроведено во дворот на фрескоживописната Палацо дела Ровере изнесе на виделина структури и украси за кои експертите велат дека би можеле да бидат остатоци од тој театар.

Даниела Поро, специјален надзорник во Рим, изјави дека ова „исклучително“ откритие се верува дека е местото каде што Нерон вежбал поезија и музички изведби, место споменато во римските списи, но досега никогаш досега не било најдено.

Археолозите работат на локалитетот од 2020 година и велат дека пронашле дел од делот за седење во форма на полуцикл, заедно со елегантни столбови во скапоцени и вредни мермери, рафинирани украси во златни листови на штуко и простории за складирање костими и сценографија.

Ископувањето, кое беше извршено во ограничен простор во рамките на ѕидовите на големата палата, сместена на Via della Conciliazione, на само неколку чекори од плоштадот Свети Петар, даде и други богати историски наоди. Тука спаѓаат можните остатоци од Хорти ди Агрипина, каде Калигула изградил голем објект за коњски трки, како и наоди од среден век, па дури и артефакти од 15 век.

Археолозите велат дека се особено воодушевени што пронашле ретки примероци од средновековни стаклени пехари, садови за готвење во кои се прави леб, монети, парчиња музички инструменти и чешли направени од коски, „алатки“ што се користат за правење бројаници и мали обележја на средновековните христијански аџии .

Археологот Марзија Ди Менто, која е задолжена за ископувањето, вели дека за проучување на наодите ќе бидат потребни години.

„Тоа е извонредно ископување, за кое секој археолог сонува… да може да се копа во оваа изградена, историски богата област е толку ретко“, им рече таа на новинарите.

Археолозите велат дека сè уште е во тек работата за проучување, каталогирање и анализа на сите наоди пред областа да биде заштитена и големата палата и градината да бидат обновени во првобитната ренесансна величественост.

Дел од зградата ќе стане хотел Four Seasons кој се очекува да биде отворен во 2025 година.

Локалните власти велат дека артефактите ќе бидат изложени и сите наоди од ископувањето ќе бидат ставени во јавна банка на податоци управувана од градот за да се додадат на богатството на информации собрани во текот на годините за животот во Рим низ вековите.