Друштвото на писателите на Македонија нов член на Европскиот совет на писателите

Пет нови членови беа пречекани на Генералното годишно собрание на Европскиот совет на писатели (EWC) во Берлин 2023 година:

Европскиот совет на писатели со задоволство ја објавува ратификацијата на пет нови членки и срдечно им посака добредојде на колегите од страна на Собранието на 4 јуни 2023 година:

— Друштво на писателите на Македонија, Македонија

––IG Autorinnen und Autoren, Австрија

–– SNAC Националната асоцијација на автори и композитори, Франција

–– DSF Dänisch Автори на фикција и поезија, Данска

–– La Scam Société civile des auteurs multimedia, Франција

Европскиот совет на писатели продолжува да ја проширува својата различност, компетентност, колегијалност и кохезија преку ова силно збогатување на своите нови членови и колеги. Европскиот совет на писатели претставува 160.000 професионални писатели и преведувачи во секторот на книги и текст во сите жанрови, од 46 европски национални организации на професионални писатели и преведувачи во 30 земји, вклучувајќи ги ЕУ, земјите од ЕЕА Исланд и Норвешка, како и Белорусија, Црна Гора, Швајцарија и Обединетото Кралство, заедно пишуваат на 31 јазик.

„Друштвото на писателите на Македонија е најстарото, најголемото, етаблирано македонско книжевно здружение, квантесенција на македонската литература и култура. Историската работа на Здружението во минатото се покажа како инструментална не само за збогатување на литературата, туку и за унапредување на литературните стандарди и развој на културата во целина.

„Силно веруваме дека самото пишување е посебно креативен, но и уметнички процес на комуникациско ниво што се протега надвор од границите на јазикот“, истакнува Марковски, овластен претставник за активности поврзани со Европскиот совет на писателите и уредник на литературната ревија на АВМ Стожер.

Неодамна, Здружението почна да станува сè поотворено и поодговорно кон младите македонски писатели, поети, драматурзи, книжевни критичари и есеисти, надоврзувајќи се на пошироката перспектива за тоа како се развива и се развива македонската литература во 21 век.

Меѓутоа, како што проширувањето на дигиталните технологии го направи својот данок врз традиционалните средства за комуникација што ја опфаќаат литературата, и постојано опаѓањето на вниманието на помладите генерации (генерација Y, Z, Alpha…) се префрли и продолжува да  скршнува кон прогресивно поинтерактивни и повнимателни форми на забава, подолгите форми на литературни изрази кои ги подобруваат прецизните набљудувања, имагинацијата, повторното размислување, критичкото размислување, потсетувањето, како и други видови процеси на „ментално изострување“ кои ја зголемуваат разновидноста на когнитивните и другите вештини , стануваат порелевантни и поважни од кога било.

Постојаните меѓународни активности низ децениите му посветија поголемо внимание на писателот на индивидуално ниво, фокусирајќи се повеќе на работата на одредени странски автори, наместо на националните литератури, претставени или не претставени од нивните соодветни национални здруженија.

Затоа, бидејќи технологијата ја редефинира структурата на реалноста во која претпоставуваме и комуницираме за литературата и уметноста, императив е секоја асоцијација на писатели да се сврти околу претстојната еволуција на литературата (која ќе биде прифатена и искористена од двајцата креатори на литература и читатели), но и вложуваат напори во измислување сопствени средства за насочување на патот и на авторите/креаторите и на читателите/примателите на литературата.

„Преводот на македонските автори и приближувањето на македонската литература до вниманието на читателите на меѓународно ниво е една од главните цели на нашето здружение и ние искрено полагаме надеж дека членството во Европскиот совет на писателите може да се покаже како корисно во овој поглед, како и кога станува збор за автори од други книжевни средини кои го воспоставуваат своето присуство пред македонските читатели, со што континуирано помагаат во заживување на нивната меѓусебна комуникација и соработка на ова, но и на секое друго поле“, се надева Стефан Марковски. Друштвото на писателите на Македонија е формирано на 13.02.1947 година. Друштвото на писателите на Македонија и неговите членови се во самиот епицентар на книжевните манифестации во кои е вградена основата и тековните активности на меѓународните литературни фестивали, како што се Струшките вечери на поезијата, Рацинови средби, Празник на липата и разни други книжевни настани. Ја промовираше широко распространетата и постојано развојна употреба на македонскиот јазик во сите литературни жанрови по неговата официјална кодификација, врз основа на идеите на К. П. Мисирков, линија на активности што го носи својот придонес во меѓународното признавање на македонскиот јазик на Трети Конференција на ОН за стандардизација на географските имиња, одржана во Атина во 1977 година.