Нигерискиот шампион во шах постави нов рекорд со маратон од 60 часа

Тунде Онакоја испиша историја на Тајмс Сквер во Њујорк за да собере средства за образование на децата во Африка.

Шаховската историја ја напиша нигерискиот мајстор Тунде Онакоја, кој го собори Гинисовиот рекорд за најдолг шаховски маратон. Епската 60-часовна игра се одржа на култниот Тајмс Сквер во Њујорк. Онакоја, кој исто така е подржувач за образование на децата, се надева дека ќе собере 1 милион американски долари (937.000 евра) за поддршка на иницијативите за образование на децата низ Африка.

Тој започнал да ја игра кралската партија 58 часа, но продолжил додека не достигнал 60 часа околу 12:40 часот во саботата, надминувајќи го сегашниот рекорд во шаховски маратон од 56 часа, 9 минути и 37 секунди, постигнат во 2018 година од Норвежаните Халвард. Haug Flatebø и Sjur Ferkingstad.

Играјќи заедно со американскиот шампион во шах, Шон Мартинез, Онакоја се придржуваше до упатствата на Гинисовиот рекорд, кој предвидува дека обидот за рекорд мора да вклучува двајца играчи кои се вклучени во континуирана игра во текот на целото времетраење. Поддршката растеше на интернет и на местото на настанот, каде што мешавината на африканска музика ги забавуваше гледачите и поддржувачите меѓу овации и аплаузи. Меѓу десетиците кои го бодреа Онакоја на местото на настанот беше и нигериската музичка ѕвезда Давидо.

Обидот за рекорд е „за соништата на милиони деца низ Африка без пристап до образование“, рече Онакоја, која го основаше Chess во сиромашните квартови Африка во 2018 година. Организацијата сака да го поддржи образованието на најмалку 1 милион деца во сиромашните квартови ширум континентот.

„Мојата енергија е на 100 проценти во моментов бидејќи моите луѓе ме поддржуваат со музика“, рече Онакоја во четвртокот вечерта откако играчите ја преминаа границата од 24 часа. Онакоја и неговиот противник се придржуваа до ригорозен распоред, со само пет минути пауза за секој час игра. И покрај исцрпувачкиот предизвик, духот на Онакоја остана високо, поттикнат од огромната поддршка од Нигеријците, глобалните лидери, познатите личности и минувачите.

Во првите 20 часа од обидот, беа собрани извонредни 22.000 долари (20.000 евра), што ја одразува широко распространетата солидарност зад благородната кауза на Онакоја. Обидот на Онакоја беше внимателно следен во Нигерија, каде што тој редовно организира шаховски натпревари за млади луѓе кои живеат на улица.

Повеќе од 10 милиони деца на училишна возраст не одат на училиште во западноафриканската земја – една од највисоките стапки во светот.Меѓу оние кои јавно го поддржаа се познати личности и носители на јавни функции, вклучително и поранешниот потпретседател на Нигерија Јеми Осинбајо, кој му напиша на Онакоја на платформата за социјалните медиуми Х: „Запомни ги сопствените моќни зборови: „Можно е да се направат големи работи од мало место“.