Русија размислува за создавање независен нафтен систем за осигурување со пријателски држави

Русија ја разгледува можноста за создавање на систем на клубови за меѓусебно осигурување на ризици на трети страни со пријателски држави за снабдување со руска нафта на светскиот пазар, напиша вицепремиерот Александар Новак во статија за магазинот Енергетска политика.

За непречен пристап на руските нафтени суровини до пазарите со пријателски држави се разгледува можноста за создавање нов систем на клубови на заемно осигурување и реосигурување на ризици на трети лица. Неговата главна предност е независноста од осигурителните и банкарските услуги на непријателските земји, стабилноста и приспособливоста за сите видови набавки‘‘, рече тој.

Според Новак, важни компоненти на предложениот систем се прашањата за обработка на плаќањата и доверливоста на учесниците.

Новиот механизам нема да биде подложен на ризици во форма на незаконски ограничувања на санкциите. Како дел од создавањето на алтернативен систем за осигурување на карго превоз, постои голем потенцијал во однос на користење банкарска гаранција наместо осигурување за покривање на одговорноста на карго превозници“, рече Новак.

Како дел од воведувањето на плафонот на цената на руската нафта од 60 долари за барел, земјите од ЕУ воспоставија забрана за осигурување од друга финансиска техничка помош на бродовите што превезуваат руска нафта по повисоки цели.