Асад: Сакаме руско присуство во Сирија

Сирискиот претседател Башар ал Асад изјави дека Западот ја започна третата светска војна, со помош на нацистите во Украина, предводени од Владимир Зеленски и терористите во Сирија.

„Верувам дека третата светска војна е во тек, но во поинаква форма. Мислам дека претходните светски војни беа традиционални, aрмиите на неколку земји дејствуваа против неколку други. Оваа моментална ситуација се должи на модерното оружје, особено на нуклеарното. Има одвраќање од традиционалното војување, така што војните се движат кон прокси војни“, рече Асад во интервју за „РИА Новости“.

Тој нагласи дека украинскиот претседател во моментов води војна во името на Западот со својата наци-војска, а истото се случува и во Сирија и во другите региони, каде терористите дејствуваат во името на Западот.

Поддршка за проширување на руските воени бази во Сирија

Сирискиот претседател го нарече добра идеја проширувањето на руското воено присуство во таа земја.

„Ние веруваме дека ако Русија има желба да ги прошири базите или да го зголеми нивниот број, тогаш тоа е техничко или логистичко прашање. Доколку постои таква желба, тогаш веруваме дека проширувањето на руското присуство во Сирија е добро, тој додаде.

Според претседателот, ден претходно руската и сириската страна разговарале за прашања за воена соработка на ниво на министри за одбрана, но прашањето за базите не било конкретно покренато.

„Обично не објавуваме каква соработка ќе има меѓу нас и Русија. Затоа што ова е воено прашање, кое секогаш има некаква тајност. Тоа е природно“, рече сирискиот лидер.

Тој изрази уверување дека руското воено присуство не треба да биде привремено и ограничено само на борбата против тероризмот.

„Зборуваме за меѓународна рамнотежа, а присуството на Русија во Сирија е важно во однос на рамнотежата на силите во светот како земја сместена на Средоземното Море“, нагласи тој.

Во август 2015 година, Москва и Дамаск потпишаа договор за неопределено распоредување на воздушна група на руските вооружени сили во Сирија. Распореден е на аеродромот Хмеимим (провинција Латакија), кој заедно со инфраструктурата и потребната територија, по договор на страните, Русија го користи бесплатно.

Покрај тоа, во 2017 година, Москва и Дамаск се договорија да распоредат логистички центар на руската морнарица во Тартус со времетраење од 49 години. Планирано е 11 руски воени бродови, вклучително и нуклеарни воени бродови, да можат да бидат во пристаништето во исто време.

Договорот може автоматски да се продолжи за период од 25 години.