Амбасадорот на НР Кина во Македонија ги отфрли лагите на Западот кои се говорат за кинеската економска соработка

  • По бројните обвинувања на адреса на НР Кина за нивниот економски модел и релација со останатите земји од светот, кои пред се од страна на Колективниот Запад, како и нивните медиумски инсталации во земјата, Амбасадорот на Народна Република Кина, Џанг Ѕуо се обрати до јавноста и го објасни економското партнерство на НР Кина со останатите земји од светот отфрлувајќи го лажниот и неточен наратив што се наметнува во земјата од страна на строго контролирани центри на моќ.

На Запад кружи гласина за „теоријата на кинеската замка на долгот“. Бучавата од „Кинеската теорија за замката на долгот“  измислена и постојано хипувана од некои западни медиуми и политичари, кои никогаш не престана, а неодамна се зголеми. Таканаречената „Кинеска должничка теорија“ треба да ја обвини Кина дека дава огромни заеми на земјите во развој преку иницијативата „Појас и пат“, предизвикувајќи овие земји да паднат во кинеската должничка замка и можат само да ја послушаат Кина. Всушност, сето тоа се гласини, лаги, злонамерно погрешно толкување, намерно оцрнување и разработени измислици од некои западни медиуми и политичари во обид да ја обвинат Кина за должничките проблеми на земјите во развој.

I.  Кина ниту создала, ниту имала намера да создаде „замка за долг“. Емпириската анализа на авторитетни истражувачки институции покажува дека како што се продлабочува и се развива „Иницијативата за појас и пат“, просечниот долг на релевантните земји кон Кина е само 1,8% од нивниот БДП, што е далеку под меѓународното ниво на предупредување од 60%. Пред и по спроведувањето на соработката „Појас и пат“, ниту една земја нема сооднос на оптоварување на долгот поголем од 25% кон Кина. Односот на должничкиот товар на многу земји кон Кина е помал од 1% во повеќето години. Земајќи ја како пример Шри Ланка, нејзиниот долг кон Кина сочинува само 12% од нејзиниот надворешен долг, а речиси две третини се концесиски заеми. Во исто време, концесиските заеми на Кина за земјите во развој имаат за цел да им помогнат да го забрзаат економскиот развој, наместо да ги заглават во „замка за долг“. Некои странски научници веруваат дека кинеската развојна логика е да ги свари долговите во процесот на развој, за да постигне спирален одржлив развој. Земјите во развој генерално развиваат економии кои бараат труд и ресурси, а најголемото тесно грло за развој е слабата инфраструктура , а изградбата на инфраструктура често бара многу инвестиции, краткорочните придобивки не се очигледни, а долгот брзо расте, но ако долгорочната економија и егзистенцијата на луѓето се стабилни, не само што може да се врати долгот, туку и повеќе може да се создадат ресурси за следниот круг на развој, а со тоа да се постигне доблесен круг со ендоген раст.

II.  Западните институции се главните доверители на земјите во развој. Од 1980-тите, Светската банка во која доминира Западот и ММФ почнаа да позајмуваат пари на земјите во развој како Латинска Америка, предизвикувајќи Латинска Америка да падне во стагфлација и допрва треба целосно да закрепне. Наместо да учат од своите лекции, западните земји продолжуваат да ги туркаат земјите во развој, особено најнеразвиените земји, да влезат на меѓународниот пазар на капитал и да ги охрабруваат да издаваат суверени обврзници. Замбија, првата африканска земја што не ги исполнила своите суверени права од СОВИД-19, го трпи главниот должнички притисок од издавањето на еврообврзници од 3 милијарди американски долари на меѓународниот пазар на капитал. Гана штотуку објави неуспешно реструктуирање на долгот, при што 50% од нејзиниот долг доаѓа од приватни заеми. Без разлика од перспектива на историски долг или нов долг, западните комерцијални кредитори и мултилатералните институции се главните доверители на земјите во развој, а не на Кина. Според проценките на Светската банка, во следните седум години, земјите со низок и среден приход ќе треба да отплатат историски долгови во вкупна вредност од 940 милијарди американски долари. Меѓу нив, отплатите на западните комерцијални доверители и мултилатералните институции изнесуваа 356,6 милијарди американски долари и 273 милијарди американски долари, што претставува вкупно 67% отплатите на кинеската влада и комерцијалните организации беа 130,8 милијарди американски долари, што претставува само 14%. Меѓу нив, имателите на суверени обврзници доминираат Вестерн финансиските институции ќе повлечат повеќе од 300 милијарди американски долари, што е најголемиот извор на притисок за отплата на долгот за засегнатите земји. Од 2015 до 2020 година, комерцијалниот, мултилатералниот и билатералниот официјален долг сочинуваше 42%, 35% и 23% од новододадениот јавен надворешен долг од 475,2 милијарди американски долари во земјите со низок и среден приход. Комерцијалниот долг главно доаѓа од финансирање со државни обврзници на меѓународниот финансиски пазар, со 39%. Како и во минатото, овие државни обврзници речиси сите се во сопственост на западни финансиски институции, а сочинуваат дури 95%.

III.  Таканаречената „кинеска должничка стапица“ е измислена дискурсна стапица. „Должничката замка“ се појави речиси истовремено со иницијативата „Појас и пат“. Тоа е алатка на јавното мислење прикриена со таканаречената економска „теорија“ направена од западните антикинески политичари, со цел да се поткопа соработката „Појас и пат“, да се подели и да се попречи единството и само-подобрувањето на земјите во развој и консолидирање на доминантната позиција на хегемонијата. Соединетите Американски Држави и Европа последователно започнаа иницијативи како што се „Врати го светот  подобар “, „Глобална порта“ и „Индо-пацифичка економска рамка за просперитет“, кои сите ја сметаат Иницијативата „Појас и пат“ како репер. Меѓутоа, кога некои медиуми и антикинески политичари го измислуваа таканареченото „прашање за долгот“, тие лажно тврдеа дека иницијативата „Појас и пат“ е алатка за Кина да промовира „неоколонијализам“ и да изгради геополитички камп. На анти-кинеските политичари секогаш им е тешко да ги објаснат двојните стандарди во „теоријата за замката на долгот“: зошто финансирањето од запад е „пита“ додека кинеската помош е „стапица“? Зошто е нормална трговска практика да се издаваат пристаништа на Австралија и Канада на 99 години, додека кинеското закупување на пристаништето Хамбантота на 99 години е претходно позиционирање на воените објекти? Вештачки е измислена таканаречената „теорија на кинеската замка на долгот“, обвинувајќи ја Кина за должничката криза на некои земји во развој и го оттргнува вниманието од фактот дека западните земји се главните доверители на земјите во развој. Всушност, мултинационалните банки, менаџерите на средства и трговците со нафта во западните напредни економии се главните двигатели на зголемениот должнички товар во земјите во развој.

IV.  Кина отсекогаш придавала големо значење и активно го промовирала прашањето за одржливоста на долгот. Веќе во 2017 година, Кина ги потпиша водечките принципи за финансирање на развојот на „Појасот и патот“ со 26 земји. Во 2019 година, Кина ја објави рамката за одржливост на долгот за земјите учеснички на иницијативата „Појас и пат“, заснована на долгот и капацитетот за отплата на земјите должници, придржувајќи се до принципите на еднаква консултација, законска усогласеност, отвореност и транспарентност, зголемен надзор и евалуација од проектните економски, социјални и придобивки за егзистенција, насочување на државниот долг кон ефикасни области и обезбедување долгорочни придобивки од проектите. Во исто време, Кина активно презеде акција за намалување на товарот на земјите должници. Според истражувањето на Светската банка, од 2008 до 2021 година, Кина извршила 71 преструктуирање на долгот за земјите со ниски приходи. Во 2020 година, Кина активно одговори на иницијативата за олеснување на долгот на Г20, при што олеснувањето на долгот надминува 1,3 милијарди американски долари, што претставува речиси 30% од вкупното олеснување на долгот во Г-20, што ја прави Кина најголем придонесувач и покрај тоа што одредени западни медиуми и политичари ја фабрикуваат теоријата за „кинеската должничка стапица“ долги години, тие не успеаја да спречат сè повеќе земји во развој да ја зајакнат нивната обемна соработка со Кина во инфраструктурата и другите области во рамките на „Појас и пат“. Фактите докажаа дека таканаречената теорија за „кинеската должничка стапица“ е голема лага, „дискурсна замка“ создадена од сили кои не сакаат да видат дека Кина соработува со земјите во развој во рамките на „Појас и пат“, и тоа не е ништо друго туку полошо продолжение на класичната лоша драма на „Кинеската теорија за закана“.

V.  Помошта и придонесот  на Кина се придржуваат до правилниот концепт на праведност , интереси и го помагаат локалниот економски развој. Помошта и придонесот на Кина за земјите во развој се засноваат на концептот на заедница на заедничка иднина за човештвото и правилниот концепт на праведност и интереси.Следејќи го вредносниот концепт на ставање на праведноста на прво место, балансирање на праведноста и интересите, еднаквоста и взаемната корист, заедничкиот развој, почитување на волјата и моделот на развој на земјите во развој и негување на ендогени двигатели на раст кои одговараат на фактичката состојба и потребите за одржлив развој на земјите во развој. Преку соработка во рамките на иницијативата „Појас и пат“, Источна Африка го има својот прв автопат, Малдивите го имаат првиот мост преку море, Белорусија за прв пат има сопствена индустрија за производство на автомобили, а Казахстан го има првиот пристап на море. Железницата Момбаса-Најроби со стандарден мерач во Кенија, позната како „Проект на векот“, создаде речиси 70.000 работни места за локалната заедница и го поттикна економскиот раст за 1,5 процентни поени. Во Узбекистан, кинеските работници и локалното население изградија тунел долг 19 километри за 900 дена, дозволувајќи им на жителите во оддалечените области да ги преминат планините и да го возат возот за само 900 секунди. За време на пандемијата СОВИД-19, кинескиот инженерски и технички персонал остана во земјите приматели, обезбедувајќи безбедно функционирање на проектите и обезбедувајќи силна поддршка за продолжување на работата и производството во различни земји.

Фактите зборуваат погласно од зборовите, а вистинското злато го издржува тестот на оган. Само стапалата знаат дали чевлите одговараат. Се надеваме дека пошироката јавност може да ја препознае вистината за таканаречената теорија за „кинеската должничка стапица“ и да не биде заведена. Ние, исто така, силно ги советуваме западните медиуми и политичари да ја почитуваат вистината и да престанат да ја шират теоријата за таканаречената „кинеска должничка стапица“ и да сторат повеќе за да им помогнат на земјите во развој да се развијат и да помогнат во светското економско закрепнување, наместо спротивното. Ние се залагаме развиените земји и нивните приватни финансиски институции и меѓународните мултилатерални финансиски институции да преземат поефективни активности за да обезбедат финансиска поддршка и да го олеснат товарот на долгот на земјите во развој, помагајќи ѝ на светската економија да постигне инклузивен и одржлив развој.

  • Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина во Македонија