Лавров: саботажата на гасоводот „Северен ток“ беше понижување и дисциплинирање на Германија

Откако еминентниот новинар Сејмур Херш (Seymour Hersh), добитник на многу меѓународни признанија во својата професионална кариера, вклучително и добитник на престижната награда во новинарството Пулицер, во својот напис објави сторија во која наведувајќи анонимен извор со внатрешно познавање на операцијата потврдил дека американската влада била вклучена во планирањето и извршувањето на саботажата на руските гасоводи Северен тек, што се случи на 26 септември 2022 година, Министерот за надворешни работи на Руската Федерација на прес-конференција се осврна на ова прашање, ваквата саботажа на САД е директно против Германија.

„Експлозиите на гасоводот беа еден вид конечно решение за проблемот со германскиот гас. Тие беа обид да се реши германското прашање токму на начинот на кој некои се обидуваат конечно да го решат „руското прашање“: никогаш да не се дозволи Германија да игра независна улога во догледно време. иднината.

Главната работа беше да се спречи Германија да се чувствува во зона на енергетска удобност и да се спречи Германија да почне да добива гас преку овие два гасоводи, кои беа финансирани од руски, германски, австриски и италијански компании.

Германија не беше само понижена, туку беше ставена на своето место на сателит на САД, кој ќе одлучи дали ќе може да го обезбеди својот економски развој и да ги задоволи социјалните потреби на своите граѓани со користење на гас што доаѓа преку гасоводот кој, во дел, тоа го платило.

Инцидентот на „Северен тек“ добро се вклопува во таканаречениот нов поредок, врз основа на правилата што ги одредуваат САД. Тие (Американците) не се грижат за тешкотиите што ќе мора да ги издржат многу земји, вклучително и нивните директни сојузници. Така, тие не ѝ дозволија на Германија да расте како водечка европска сила, пред се благодарение на евтините, сигурни руски извори на енергија по апсолутно прифатливи, конкурентни цени кои ќе обезбедат раст на германската економија.