Захарова: Посетата на Нуланд најавува нов државен удар на САД во Украина

Појавувањето на американскиот заменик државен секретар Викторија Нуланд во Киев не е случајно, веројатно се подготвува нов „државен удар“ во палатата, смета Портпаролката на руското МНР Марија Захарова.

„Сега, на 4 декември, заменик Државен секретар на Соединетите Американски Држави, г-ѓа Нуланд, го посети Киев. Инспекциските патувања на американскиот кустос во Украина веќе не изненадуваат никого – ова е нормално! – Тоа е како да дојдете да проверите како е, како да провериш дали гори оганот или е потребно да фрлиш ново дрво. Очигледно, е дека се тлее на местото на злосторството“, рече Захарова за време на брифингот.

Посетата на Нуланд во Украина, Захарова ја нарече „трагичен пресврт“ за Киев, додавајќи дека се случува во време кога внатре во државата има големи несогласувања.

„Нејзиното појавување во Киев во моменталните услови, кога се влошуваат несогласувањата во украинските владејачки кругови околу распределбата на помошта од Запад, се разбира, не е случајна. Можно е повторно да се започне пуч во палатата или некаква кадровска реконструкција. Мислам дека режимот на Зеленски го тестираше трпението на Вашингтон повеќе од еднаш, тие има за што да се загрижени“, додаде Захарова.

Таа потсети дека ликот на Нуланд се поврзува со „Евромајдан“, кој пред светската заедница беше претставен како знаци за демократски процес во Украина, а всушност беше државен удар организиран со парите и рацете на Западот.

„Најпрво, се разбира, зад ова стоеја САД и оние земји и политички сили на европскиот континент кои делуваа унисон со САД… Потоа Вашингтон отворено се вмеша во внатрешните работи на Украина и едноставно управуваше и ги контролираше масовните протести“, објасни Захаров.

Портпаролката додаде дека САД ќе обидат конфликтот во Украина да го одржуваат до 2025 година.