На денешен ден излегла од печат збирката песни „Бели мугри“

На социјалните мрежи Левичарскиот институт Рацин објави:

На денешен ден, 25 ноември 1939 година во градчето Самобор, во непосредна близина на Загреб во Хрватска, излегла од печат збирката песни „Бели мугри“ од македонскиот поет и комунистички револуционер Кочо Рацин.

Збирката претставува извонредна поетска слика на најтипичните социјални појави во Македонија пред почетокот на Втората светска војна.

Таа е антологија на болките и страдањата на македонскиот народ – експлоатацијата на тутунопроизводителите, на монополските работници и на надничарите. Покрај ова, таа е проткаена со борбеност и револуционерен дух. Таа претставува стремеж за афирмација на македонската национална култура.

„Бели мугри“ била создадена под влијание на народната поезија, како и на „Зборникот“ од Браќата Миладиновци. Највпечатливи мотиви во Рациновите песни се: аргатската мака („Денови“ и „Селска мака“), социјално-класната неправда („Тутуноберачите“), револуционерен повик („Копачите“), патриотски мотиви („Елегии за тебе“, „Уторото над нас“ и „Татунчо“), жал за пропаднатите занаети („На Струга дуќан да имам“) и печалбарската тага („Проштавање“).

… Деј гиди горо зелена!

Деј гиди водо студена!

Пилците пеат — ти плачеш,

слнцето грее — ти темнеш.

да ли еднаш ќе изгрееш

силно, силно, дури милно

над долови и над гори

над полиња и над реки

над моата татковнина?

(*извадок од „Елегии за тебе“)