Левица со писмо до Европа во кое бара изјаснување на фашистичките клубови

  • Соопштение на Политичката Партија Левица

Левица ќе испрати официјално писмо до Советот на Европа, Ецропската комисија и Борел како висок претставник за безбедносни прашања, во кое ќе побара и Европскиот парламент да се изрази за глорификацијата на фашизмот и нацизмот преку овие контроверзни клубови, чии извор на финансии е од странска држава.

Во Европа во многу форми се усвоени резолуции против славењето на фашистичката историја и ксенофобијата, за сега евроамбасадорот Дејвид Гир, без осуда, да ги коментира како билатерален прашање и да не се создаваат поделби туку да се почитуваат правата на заедниците.

Молкот можеби ќе беше подобар, но, сега очекуваме целосен одговор од Европа.“

  • Јована Мојсоска – Генерален секретар и член на Президиумот на Левица.