Путин: Движењето кон мултиполарен свет привлекува се повеќе поддржувачи

Русија нема да отстапи од својот суверен курс и има намера да промовира обединувачка агенда во ООН, изјави рускиот Претседател Владимир Путин и додаде дека Русија нема да го промени својот надворешно-политички курс.

„Што се однесува до Русија, ние нема да отстапиме од нашиот суверен курс, како постојана членка на Советот за безбедност на Обединетите Нации, имаме намера дополнително да промовираме обединувачка меѓународна агенда, да придонесеме во потрагата по ефективни одговори на бројните предизвици и закани на нашите време и придонесе за решавање на акутните регионални конфликти“, – рече претседателот на церемонијата за предавање на акредитивните писма од странските амбасадори.

Путин нагласи дека токму од овие позиции Русија ќе зборува на отворањето на 77. сесија на Генералното собрание на ООН.

Според шефот на Руската Федерација, „движењето кон мултиполарен свет, кој се заснова на универзално признатите норми на меѓународното право, привлекува се повеќе поддржувачи“. За тоа, како што истакна рускиот претседател, сведочи зголемениот интерес за работата на Шангајската организација за соработка (ШОС). За противници на мултиполарниот свет Путин ги смета оние кои се обидуваат да ја задржат хегемонијата.

„Ваквиот објективен развој кон мултиполарност, за жал, наидува на отпорот на оние кои се обидуваат да ја задржат улогата на хегемон во светските работи и да контролираат сè: Латинска Америка, Европа, Азија и Африка. Морам да кажам дека овој хегемон вака функционираше предолго, но вака не може да продолжи засекогаш, тоа е невозможно. Ова го кажувам надвор од контекстот на настаните што се случуваат во Украина“, рече Путин, обраќајќи се до дипломати.

Церемонијата на предавање на акредитивните писма традиционално се одржа во салата Александриската сала во Кремљ. На него учествуваа вкупно 24 амбасадори на странски држави.