Посетата на Пелоси на Тајван ќе има сериозни последици, вели кинескиот дипломат

Вашингтон ќе се соочи со сериозна одмазда поради посетата на претседателот на Претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси на Тајван, изјави во вторникот за ТАСС, Генералниот Директор на Одделот за контрола на оружјето на Кинеското Министерство за Надворешни Работи, Фу Конг.

Ваквите акции на САД ќе доведат до сериозни негативни последици. Ќе бидат преземени сериозни мерки за одмазда против САД, изјави тој, додавајки дека ситуацијата е многу сериозна во однос на суверинитетот и територијалниот интегритет на Кина“

Што се однесува до обединувањето на Тајван и Кина, нашата позиција сугерира дека правиме се што е можно за мирно обединување на земјата, иако не се откажуваме од воената опција‘‘ рече димпломатот. „Причината е тоа што ни треба доволна контрола на потенцијалните сепаратисти‘‘, истакна тој.

Кинескиот функционер рече дека не гледа ризици од употребата на нуклеарно оружје во сегашната ситуација.