Одржан протест „Против глорификацијата на Нацизмот во Украина“ пред украинската амбасада во Скопје

Денес, пред Амбасадата на Република Украина се собра група на граѓани на мирен протест под мотото “Против глорификацијата на Нацизмот во Украина“. На протестот можеа да се забележат транспаренти како: „Нацистите немаат место во ЕУ“, „Против праќањето на нашите деца војуваат за вас“ и „Стоп за глорификацијата на Нацизмот во Украина“.

Македонија и македонскиот народ се против државната политика на Украина за „Воскреснување и воспевање на нацизмот“, како и обидот за градење на украинската нација и историја околу Бандера и Шевченко, кои што биле нацисти и соработници на Хитлер (и кои што извршиле воени злосторства и масовни убиства против евреите, полјаците, украинците и русите).

Во говорот одржан од страна на протестирачите беше кажано:

Ваквата политика на долги стази ќе има негативни последици не само врз Украина, туку и врз соседите на Украина, како и врз цела Европа. Играњето на картата на нацизмот на украинските власти во 21 век Нема да им помине. No Pasaran! Нацизмот нема место во Европа! Денешен Киев – може да се стави дека и Скопје е под надворешна контрола на САД и ги исполнува наредбите на САД.

Македонскиот народ нема да ги праќа своите синови да војуваат за интересите на САД и НАТО во Украина. Украинските власти и елити слепо ги исполнуваат наредбите од Вашингтон и не се ни обидуваат да преговараат со Русија. А цела Европа ќе одговара за нивните постапки и за возможната војна помеѓу Украина и Русија.