Заедничка военоморска вежба на Русија и Кина

Морнарицата на Руската Федерација и морнарицата на Народна Република Кина, одржаа воена вежба  „Морска интеракција – 2021“. Вежбата е одржана во Јапонското Море, пренесува прес-службата на Пацифичката флота.

“Во текот на практичните фази на вежбата во полигоните за поморска обука, бродовите на двете земји извршуваа задачите за одбрана од бродски мини преку артилериски оган врз макети од пловни мини. Во вежбата ‘Уништување на симулиран непријателски брод’, руските и кинески морнари емитуваа артилериски оган врз целен штит.“ – се вели во соопштението.

Во рамките на обуката за противвоздушна одбрана на одредот, бродовите се спротивставија на мултифункционалните ловци Су-30СМ на Военото воздухопловство, Армијата за воздушна одбрана на Источниот воен округ и хеликоптерите на поморската авијација на Пацифичката флота. Морнарите на Русија и Кина развија заедничка тактичка организација за маневрирање и комуникација.

Во последната фаза од вежбата „Поморска интеракција-2021“, бродовите на руската воена морнарица и морнарицата ВМС НОАК, со поддршка на против-подморнички авиони, заедно ја најдоа и ја блокираа подморницата „непријател“. Пилотите на хеликоптери базирани на носачи симулираа слетување на сојузничките бродови, практикувајќи да лебдат над хелиодромите. Севкупно, за време на вежбите, морнарите на Руската Федерација и НР Кина изведоа повеќе од 20 различни борбени вежби.

„Морската интеракција – 2021“ се одржа од 14 до 17 октомври. Руската морнарица беше претставена на неа со воени бродови и бродови за поддршка на Пацифичката флота: големиот анти-подморнички брод „Адмирал Пантелеев“, корветите на проектот 20380 „Херој на Руската Федерација Алдар Циденжапов“ и „Гласно“, две базни мини, подморница на проектот 877 „Уст-Болшерецк“, како и ракетен брод и спасувачки влекач.

Народноослободителната армија на НР Кина ги распореди уништувачите Кун Минг и Нан Чанг, корветите Бин Чжоу и Љу Чжоу, дизел подморница, интегриран брод за снабдување и брод за спасување. 


За прв пат, поморски маневри со учество на флотите на Руската Федерација и НР Кина се одржаа во август 2005 година во Жолтото Море. Потоа тие беа дел од големите воени вежби Мировна мисија 2005, организирани под покровителство на Шангајската организација за соработка. Од 2012 година, надвор од рамката на СЦО, се одржуваат годишните специјализирани поморски вежби „Интеракција на морето“, чија цел е зајакнување на борбената способност на Русија и Кина за заедничко спротивставување на заканите на море. Во 2020 година, вежбите не беа спроведени поради пандемијата.