Десет години од смртта на Гадафи

Денеска се навршуваат 10 години од бруталното мачење и убиство на Моамер Гадафи. Главна причина за надворешниот притисок врз полковникот беше заживувањето на идејата за основање на африканска централна банка со сопствена валута, обезбедена во злато. Оваа идеја беше крајната закана за империјализмот и значеше слобода од колонијалната контрола на американскиот долар. Хилари Клинтон и Барак Обама ја носат одговорноста за лажната пропаганда, измамите и ескалацијата која направи хаос и целосно ја разнебити Либија.

Пред да стигне пролетта

Кон крајот на 2010 година, протестите во Тунис предизвикаа бран бунтови против владите на целиот арапски исток. Во почетокот на 2011 година, „Арапската пролет“ дојде во Либија, каде Гадафи владееше од 1969 година.

Пред Гадафи, во Либија владееше кралот Идрис, период кога земјата беше далку под африканските стандарди. Иако поседува богати нафтени полиња, најголемиот дел од населението живееше во апсолутна сиромаштија, бидејќи сите природни ресурси, всушност, им припаѓаа на странски компании од САД и Велика Британија. Просечниот животен век едвај надминувал 40 години, повеќе од 50% од населението било неписмено, а жените практично немаа можност да се стекнат со високо образование.

Гадафи беше шеф на подземната организација „Слободни офицери – унионисти-социјалисти“, група офицери на арапската левичарска армија. Тој беше лидер во воен удар кој го собори Идрис I. После тоа, започнаа реформи во земјата, што доведе до огромен скок на животниот стандард. Во текот на 42 години додека Гадафи беше на власт, просечниот животен век на Либијците достигна до 72 години, БДП до 14 илјади долари по глава на жител. Стапката на писменост се искачи на 88%, детските бракови беа забранети, а индексот за човечки развој во 2010 година беше највисок во Африка.

Смртта на Полковникот

Причината за протестите беше конфронтацијата меѓу берберските племиња Триполитанија и Киренаика. Роден во Триполитанија, Гадафи беше на власт повеќе од четириесет години, и ова предизвика незадоволство кај племињата Киренаика, кои сметаа дека немаат доволно политичко учество во јавната сфера, иако економијата, односно главните нафтени полиња во Либија се наоѓаат во нејзиниот источен дел.

Со својата армија, Гадафи ја имаше секоја шанса брзо да ги задуши демонстрациите. Меѓутоа, земјите од НАТО застанаа на страната на бунтовниците и почнаа да ги бомбардираат позициите на владините сили под изговор за заштита на цивили. После тоа, тежиштето на вагата брзо се префрли во корист на противниците од владејачкиот режим.

Плашејќи се од воздушни напади, Гадафи беше принуден да се скрие во засолништа. Додека се обидуваше да се премести од едно засолниште во друго, конвојот на либискиот лидер беше нападнат од авиони на НАТО во близина на градот Сирт. Бомбардираниот конвој стана лесен плен за милитантите. Претставниците на опозицискиот Преоден национален совет рекоа дека се обиделе да го однесат либискиот лидер во болница, но автомобилот во кој се возел бил под оган, а полковникот бил ранет во главата. Наскоро, на Интернет кружеа видеа од местото на настанот, на кои се гледа како ранетиот Гадафи бил брутално измачуван, а потоа и убиен. Во последните минути од животот, тој ги повикал бунтовниците повторно да размислат: „Срам да ви е! Дали не знаете за грев?! ” Заедно со водачот, беа убиени неговиот син Мутазим и министерот за одбрана Абу Бакр Јунис Берабер.

Либија После Гадафи

По смртта на полковникот, земјата всушност се подели на неколку територии, тие беа контролирани од завојувани групи. До 2021 година, Либија всушност формираше две влади, кои меѓународната заедница ги признава како преговарачки страни. Еден од нив седи во Тобрук под водство на главниот командант на либиската национална армија, фелд-маршалот Калифа Хафтар. Другиот е во главниот град на земјата, Триполи (Нов генерален национален конгрес). До октомври 2020 година, тие се бореа непрекинато еден со друг, со војската на Хафтар веќе стационирана надвор од Триполи.

Меѓутоа, овие две сили не ја контролираа целата територија на земјата. Во пресрет на граѓанската војна во Либија, се појавија и сили на Исламска Држава. Различни територии контролирани од одредени племиња прогласуваа автономија. Тоа функционираше Либија во 2015 година и практично стана порта кон Европа за огромен проток на мигранти, бидејќи немаше влада што може да ги контролира бегалците.

Последиците по либиската економија беа катастрофални. Во споредба со 2010 година, БДП по жител на земјата е намален за 2 пати. Ако порано Либија беше на 60 -то место во овој индикатор, тогаш во 2019 година веќе е на 120 -то (4.800 американски долари). Земјата се врати на нивото од 1970 -тите.

Инфраструктурата на државата е практично уништена. Само во 2011 година, трошоците за нејзина реставрација беа проценети на 14 милијарди долари. Средствата во странски сметки што и припаѓаат на земјата (150 милијарди долари) се замрзнати и всушност се изгубени за Либијците. Повеќе нема приходи од нафтените ресурси, тие или се заробени од терористи, или пак го имаат замрзнато процесот на производство.

Во 2020 година беше воспоставено примирје во земјата, а претседателските избори ја чекаат Либија во декември оваа година. Сепак, борбата за моќ не е завршена. Во земјата постојат два закони за претседателски избори одеднаш, и, можеби, претстојната изборна кампања само ќе ги влоши судирите.