Захарова: Заедницата на српските општини на Косово останува „на хартија“

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, денес во обраќањето до медиумите зборуваше за ситуацијата во Косово и Метохија.

„Со загриженост ја забележуваме зголемената тензија во Косово, предизвикана од неодговорните постапки на косовските албански власти.

Почнувајќи од 20 септември, Приштина практично го блокираше движењето на сообраќајот помеѓу претежно српските северни региони на покраината и централниот дел на Србија. Концентрирани се полициски сили, специјални сили, се распоредуваат таму оклопни возила и тешко вооружување. Цивилите се изложени на насилство, а некои се повредени. Неколку луѓе беа хоспитализирани.

Денес е очигледно дека настаните се развиваат според сценариото од лошо кон полошо. Заедницата на српските општини на Косово, замислена како начин за реално гарантирање на почитување на правата и интересите на Србите во покраината, останува „на хартија“ поради саботажата на Приштина, која се фокусираше на воспоставување целосна контрола во покраината со помош на репресивниот апарат на самопрогласената косовска „држава“. Всушност, ова значи уште еден бран на протерување на Србите од регионот.

Во исто време, постапките на приштинските стратези не наоѓаат соодветна проценка и укор ниту од Брисел, кој е овластен да помогне да помогне да се најде решение преку преговори помеѓу Белград и Приштина, ниту од Вашингтон, што Косоварите долго време го следат како пример.

Уште еднаш нагласуваме: Силите на НАТО за Косово и мисијата за владеење на правото на ЕУ го имаат потребниот мандат да го спречат беззаконието и затоа ја носат целосната одговорност за заштита на цивилите, обезбедување мир и безбедност. Време е да се изврши силен притисок врз администрацијата во Приштина да ја принуди да ги повлече своите сили од северот на Косово и да спречи ситуацијата да не се претвори во отворен конфликт.“

Изјавата објавена од Министерство за надворешни работи на Руската Федерација можете да ја прочитате на овој линк.