Жестоки реакции против честитката на Обединетото Кралство за Преспанскиот договор

Навршија три години од потпишувањето на квислиншкиот, предавнички договор од Преспа. Дел од државите кои беа иницијатори на овој погубен договор за македонскиот народ одлучија, да упатуваат честитки по овој повод. Како што е редот, во современите дипломатски односи, Твитер е социјална мрежа преку која најчесто служи за ваквите дипломатски гестови. 

Но, ваквиот чекор на дел од земјите наиде на жестоки реакции во јавноста и силно спротивставување, што практично е одраз на незадоволството кај македонскиот народ од овој договор. Меѓудругото, на жестока критика наиде честитката од амбасадорката на Обединетото Кралство Ричел Галовеј.

Таа на својот твитер профил напиша: „Денес се одбележува три годишнината од историскиот Преспански договор, пример за добрососедство и соработка што придонесува за мир, стабилност и безбедност во регионот.“

За овој твит речиси и немаше позитивен коментар. Најгоем дел од реакциите алудираа на тоа дека Преспанскиот договор е илегален, фашистички и неприфатлив, потенциран беше и фактот дека овој договор е против човековите права а беше забележано и дека  не постои никаква реална соработка произлезена од овој договор. 

Во прилог Ви пренесуваме дел од реакциите:May be a Twitter screenshot of 1 person and text that says 'ли4Ha maKeAoHKa @Li... Jun 17 Replying to @RGallowayUK cpam Aa Bи e. HejkaM ceBepHa, camo Ma... Jun 17 Replying to @RGallowayUK and @GoceOdPrilep 3a rpeB, nojke Hиe ama и Tи wo mopaw oBa Aa ro nиwиw! 1 2 Show replies Jun 17 6ð6apor ///////// @LepceS... Replying to @RGallowayUK It's illegal, not accepted and forced capitulation. Shamefull for 21st centry and EU organization which try to call "democratic itself". Our name is Republic of #Macedonia'
May be a Twitter screenshot of 1 person and text that says 'Jun 17 … mypTиHonyTep @gromovn... Replying to @RGallowayUK Its against the will of Macedonian popple. Prespa agriment its against UN low. Prespa agriment its agains human rights of Macedonian group to declare that they are macedonians. 1 12 Show replies CYRIL .Jun 17 CyrilOfMacedoN @CyrilOf... Replying to @RGallowayUK Come back home pls 1 MILJANH0B 2 3opaH mиjaлKoB @Zoran_... Replying to @RGallowayUK You are kidding right? Jun 17 3 Bobstar @bobstar_m Jun 17 Replying to @RGallowayUK An example of quisling treachery under the guidiance of western ambassadors.'
May be a Twitter screenshot of 1 person and text that says 'архангел @TheWh1stler Jun 17 Replying to @RGallowayUK Don't shit us please 1 1 4 ROCK DASKAL @BORO9999 22h Replying to @RGallowayUK мрш! 门 слободан николовски @Sor... 18h Replying to @RGallowayUK That agreement is dead. Alex @ekakodane 7h Replying to @RGallowayUK согласно утврдениот резултат бидеки оловината гласането вкупниот референдумот година. одлуката ee усвоена избирачк отсписок 2018 резултатот објави гласането спужбен весник референдумот 2018 извештајот резултатот државната изборнак комисија. достави гласането собранието референдумот 2018 ce објави -2459 01.10.2018 одина веб страната комисија ретседател деркоски'
May be a Twitter screenshot of 1 person and text that says '··· 5h 4yHra фoH 6aлyHra (ceKpeTa... Replying to @RGallowayUK All lives matter, only Macedonian lives doesn't. 1 maKeAoH @brasco_xxx 5h Replying to @RGallowayUK It's rejected by the people. One day it will be just a bad memory in the history, just like the history of your country. AEL Meow @Macolot1 Jun 17 Replying to @RGallowayUK Biggest betrayal to one nation since Quinsling in WW2. Actually the same- Zaev Quinsling! 1 3'