(Видео) Спасителната Служба Златоврв Прилеп: Кој ќе ги спасува планинските спасителни служби?

Последен повик до надлежните институции да го решат трајно проблемот на планинските спасителни служби, објавен во статусот на Дарко Неданоски, раководител на Спасителната Служба Златоврв Прилеп и претседател на Спелеолошката Федерација на Македонија.

Дарко Неданоски
Раководител на Спасителна служба Златоврв – Прилеп
Претседател на Спелеолошката Федерација на Македонија

„ОБРАЌАЊЕ ДО: Претседателот на државата, Претседателот на Владата, Министерот за Одбрана, Министерот за Внатрешни работи, Директорот на Центар за Управување со кризи, Директорот на Дирекција за заштита и спасување, до сограѓаните и сите медиуми
Почитувани,

Со огромна почит до Вас, вашите позиции, функции и досегашна работа јавно Ви се обраќам, бидејќи е крајно време да се превземат конкретни мерки во врска со Планинските Спасителни Служби во Македонија. Јас, Дарко Неданоски од Прилеп кој имам поставено државен рекорд за спуштање во длабочина на -950м, како раководител на Спасителната Служба Златоврв Прилеп, која дејствува во Пелагонискиот регион, како учесник на многубројни спасувачки интервенции, експедиции, обуки, конгреси, како Претседател на Спелеолошката Федерација на Македонија, чија дејност е спасување на непристапни терени, планини, пештери, водени површини, па се до индустриски зони, и пред се КАКО ЧОВЕК ОД НАРОДОТ, чуствувам потреба и обврска директно да учествувам во последниот проблем кој предизвика огромен бес и непочит кај сите нас кои се занимаваме со оваа дејност.
Сведоци сте на сите наши подвизи, на секој наш чекор и секоја наша интервенција во последните неколку години, за кои благодарејќи на народот и медиумите сме и повеќе од доволно познати и споделувани. После илјадници обиди, молби и барања Ние како служби да бидеме обезбедени со закон, ОДГОВОР НЕМА!
Почитуван Директоре на Центарот за Управување со кризи, крајно непрофесионално е од Вас како надлежен орган да не одговорите на Барањето за средба кое го доставивме до Вас уште во месец декември, минатата година (го проследувам во продолжение).

За жал, постојат уште многу немили настани кои не се јавно споделувани, а за кои лично јас и мојот тим сме биле сведоци! Тука ќе го споменам и настанот од пред неколку денови, кога младо момче беше повредено при спуштање од врвот Козјак и каде што ние како единствена екипа пристапивме и после неколку часовна борба со времето, тежината на интервенцијата и немањето ОСНОВНА опрема за спасување извршивме успешна интервенција.
Во последните неколку месеци во Прилеп и околината имаше голем број случаеви за дејствување, каде што повторно со огромна љубов и професионалност пристапивме на истите и целосно се посветивме и дадовме се од себе.

Една од нашите цели е да имаме услови и поддршка да ги обучуваме младите генерации да продолжат да создаваат безбедна иднина и да ја прошират нашата дејност, но моментално тоа не го можеме.

Голема поддршка до колегата од Псс Охрид Планинската Спасителна Служба во Охрид, кој пред малку го сподели своето мислење и оваа прилика ја користам ДА АПЕЛИРАМ ДО СИТЕ СЛУЖБИ КОИ СЕ ЗАНИМАВААТ СО ОВАА ДЕЈНОСТ, ДА СЕ СПЛОТИМЕ И ДА ГО БАРАМЕ НАШЕТО ПРАВО! ЧОВЕЧКИОТ ЖИВОТ ЗА НАС НЕМА ЦЕНА!

Огромна почит за хуманоста и храброста на учесниците на интервенцијата во Кратовско, верувам дека нема зборови со кои може да се опише тежината на еден таков подвиг, потврдувам од лично искуство кога пред неколку години се најдов во иста таква ситуација.

За овој 21-ви век Е ДОСТА! БАРАМЕ ОДГОВОР И ОДГОВОРНОСТ!
Со почит,
Дарко Неданоски
Спасителна служба Златоврв

„Цврсто стоиме на идејата да се оформи Спасителна Служба, која ќе делува на територијата на целата држава. Поддршката ја имаме и од останатите Балкански и Европски Спасителни Служби со кои сме во контакт и добри односи.
Во приватниот разговор со колегата и Претседател на Хрватската Спасителна Служба, Јосип Граниќ направивме краток преглед на системот по кој работи нивната служба, а тие ќе ни дадат максимална поддршка и помош во изградбата на нашиот систем.
Како служба веќе ги превзедовме првите чекори и сме спремни да ги направиме сите потребни, следни се надлежните институции!” – изјави Дарко Неданоски за Инфокомпас
📢ОБРАЌАЊЕ ДО: Претседателот на државата, Претседателот на Владата, Министерот за Одбрана, Министерот за Внатрешни…

Posted by Darko Nedanoski on Monday, April 5, 2021