ИР Иран побара Г7 да не го поврзува конфликтот во Украина и односите со Русија

Сите обиди да се поврзе конфликтот во Украина со соработката на ИР Иран со Русија се политички мотивирани, изјави портпаролот на иранското Министерство за надворешни работи, Насер Канаани, пренесува ТАСС. 

„Како што постојано е наведено, секој обид да се поврзе војната во Украина со билатералната соработка меѓу Исламската Република Иран и Русија е акција водена исклучиво од злонамерни политички цели“, рече тој во изјавата по изјавата на Групата 7.

Портпаролот ја нагласи „непоколебливата посветеност на ИР Иран за човековите права“ и „напомена дека постигнувањето на благородните цели на човековите права на меѓународната сцена сега се соочува со значајни предизвици, од кои најнепосреден е рамнодушноста и неактивноста на лидерите на Г7 кон систематското убивање и раширен масакр на Палестинците“ од страна на Израел.

Тој истакна дека голем број земји „продолжуваат со својата неуспешна и неефикасна политика на воведување и одржување санкции против иранската нација“ и ја повика Г7 „да се дистанцира од деструктивните политики од минатото“.

„ИР Иран ќе дејствува решително во заштитата и одбраната на својата национална безбедност и интереси од какво било непресметано однесување или дејствија“, нагласи тој.

Во нивната заедничка изјава по самитот на 14 јуни, лидерите на Групата седум го повикаа Иран да се воздржи од помагање на Русија во нејзината специјална воена операција во Украина и предупредија за дополнителни санкции во спротивно. Г-7, исто така, го предупреди Иран од малигни дејства кои би можеле да ја дестабилизираат ситуацијата на Блискиот Исток.

Москва и Техеран постојано ги демантираа извештаите за испорака на иранско оружје и технологии за Русија.