Нов панорамски документарец ја прикажува величественоста на Кинескиот ѕид

За време на семинарот во Пекинг на 6 јуни, беше откриено дека Changcheng Chang (Огромното протегање на Големиот ѕид), првиот панорамски документарец што го истакнува иконскиот Кинески ѕид, се појави како фокусна точка во видео историјата на Пекинг, истакнувајќи го овој траен симбол на Кина .

Составен од 10 привлечни епизоди, документарецот содржи увид од преку 100 научници од целиот свет, навлегувајќи во длабоки прашања како што се историските сили што го обликувале Кинескиот ѕид и внатрешната вредност што кинескиот народ ја придава на оваа монументална структура. Покрај тоа, документарецот се занимава со современи прашања околу зачувувањето, заштитата и руралната ревитализација на околните области на Кинескиот ѕид.

Неодамна признаен како една од врвните културни програми во Пекинг од страна на Пекингската радио и телевизија, Changcheng Chang го заврши своето првично емитување на сателитската телевизија во Пекинг на 29 мај, воодушевувајќи ја публиката и доминирајќи на гледаноста низ провинциските и општинските сателитски ТВ канали за импресивна серија од 10 последователни дена. Документарецот собра неверојатни 612 милиони прегледи на интернет, како што објави Кујун, истакнат агрегатор на податоци во телевизиската индустрија.

Ли Жонгџи, директор на одделот за публицитет во Националната администрација за радио и телевизија, го пофали документарниот филм за не само хроника на интегралната улога на Кинескиот ѕид во еволуцијата на кинеската цивилизација, туку и за истакнување на неговата трајна важност во современата ера.

Ванг Чунхуа, режисерот на документарецот, изрази длабока посветеност да го сподели непроценливото наследство на Кинескиот ѕид, со визија да ги инспирира сегашните и идните генерации да го негуваат и чуваат овој безвременски амблем на историјата и наследството.