Вучиќ: Зошто вршевте толкав притисок врз мала земја

Зошто вршевте толкав притисок врз мала земја, праша српскиот претседател Александар Вучиќ пред Генералното собрание на Обединетите нации непосредно пред гласањето на Резолуцијата за геноцид во Сребреница.

Вучиќ се обви во српското знаме во салата и покрај противењето на претседателот на Генералното собрание на ОН и безбедносните барања знамето да се отстрани.

– Им оддадов почит на жртвите од конфликтот во Босна, а тука има и српски и босански жртви. Тешко е да се зборува по Германија, која се смета за најважна земја во Европа. Ги повикувам сите да гласаат против бидејќи ова е Многу политизирана резолуција и јас би поставил три прашања за индивидуалната одговорност на црногорските амандмани. Нема поединечни имиња во резолуцијата не го осудија бомбардирањето во 1999 година, рекоа дека не гледаат во минатото, а ја подготвија оваа резолуција тие навлегуваат длабоко во минатото, а некој друг не може, фактите не се важни и кому му е потребна оваа резолуција зошто токму во овој момент? – праша Вучиќ.

– Единствениот геноцид признат од Обединетите нации е Холокаустот. Само се надевам дека сите други геноциди ќе бидат признаени во согласност со резолуцијата од 2015 година, вклучително и геноцидот врз српскиот народ во Првата светска војна. Србија беше земја број еден во број на жртви пропорционално со големината и бројот на населението, со 28 отсто мртви – додаде тој и праша зошто не почнале со таа резолуција.

– Никој не треба да ги потценува луѓето во оваа сала затоа што сите ќе разберат сè. Германскиот претставник рече дека тие ги жалат жртвите подеднакво од сите страни, а зошто тоа не го ставивте во резолуцијата? Знаете ли зошто нема таква реченица Овде, бидејќи тие не размислуваат и не сакаа да разговараат со никој друг, оваа резолуција ќе создаде поделби во регионот, сè подлабоки и подлабоки – вели српскиот претседател.

– Знам каков би бил резултатот од денешната работа, но ги чекам моќните и големите, арогантните. Зошто требаше да вршите толкав притисок само врз една мала земја. Зошто се заканувавте? Дали овие се европски, демократски вредности? Постои мала земја со Балканот, која не се плаши гласно да каже дека ќе гласаме против, бидејќи оваа резолуција ќе ја отвори пандорината кутија. Како ќе објасните дека страшното злосторството во кое се убиени 8.000 луѓе е поголемо од убивањето 20 милиони луѓе во Втората светска војна? Дали е убивањето десетина илјади Срби во Втората светска војна? Зошто ги усвојувавте сите тие амандмани? Само да пробате да ја прикриете вистината која стои зад оваа резолуција. Веќе ги имавме сите пресуди, сè е готово и сега повторно отварате рани. Зошто? Затоа што некому тоа му било политички потребно – рече тој.

– Сакав да ви подарам подарок и знам дека не смеам да го раширам моето знаме. Ќе ви го донесам затоа што припаѓаме на храбар народ кој отсекогаш можел да се брани. Ние овде не се браниме, туку се бранат светот и принципите на државното јавно право – рече Вучиќ.