14-ти меѓународен филмски фестивал во Пекинг – започна Неделата на францускиот филм

На 11 април во Пекинг започна 14-тиот меѓународен филмски фестивал во Пекинг (BJIFF) – Неделата на францускиот филм. На настанот говори имаа Фан Јун, заменик-главен уредник на China Media Group (CMG) и заменик-претседател на 14-тиот Организациски комитет на BJIFF, и Миријам Паваго , министерскиот советник на француската амбасада во Кина.

Оваа година се одбележуваат 60 години од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Кина и Франција и француско-кинеската година на културен туризам, рече Фан.

Тој рече дека Неделата на францускиот филм, заеднички организирана од CMG и Општинската народна влада во Пекинг, е иновативна мерка за промовирање на меѓусебното учење меѓу цивилизациите со филмови.

Во меѓувреме, Паважо го истакна значењето на годината за двете земји, додавајќи дека треба да се организираат повеќе културни активности и да се промовираат повеќе врски и соработка во филмската индустрија за повеќе француски филмови да можат да се прикажат пред кинеската публика.

„Магијата на змејот“ во 1958 година беше првиот долгометражен игран филм за деца во копродукција на Кина и Франција. Документарецот ја оживеа приказната за кинеско-француското пријателство пред 60 години што се врти околу змејови.

Од 18 до 26 април ќе се одржи 14-та БЏИФФ – Недела на француски филм. Триесет француски филмови во различни жанрови, вклучувајќи го и овогодинешниот филм „Вистинска работа“ кој влезе во потесниот круг на наградата Тиантан, ќе бидат прикажани во повеќе кина во Пекинг.