Ванковска: Преспанскиот договор е невалиден бидејќи е потпишан од министер

Претседателот на државата може многу да направи, тој ги потпишува меѓународните договори, па затоа и Преспанскиот е невалиден, бидејќи е потпишан од министер, вели проф. Билјана Ванковска.

Кандидатката на Левица на претстојните претседателски избори, смета дека наместо да се инсистира на легалитетот на Преспанскиот договор, треба да се слуша волјата на народот.

– Ни сме се фатиле за овие договори, односно за нивните ментори затоа што сме исплашени. Не заради својата неспособност, туку мислиме ако им свртиме грб тие ќе станат агресивни и дека се способни за зло да чинат. Ако е тоа така ајде ние да се освестиме, да се разбудиме. Тие наши славни сојузници, стратешки партнери, тие во исто време ги чувствуваме и како закана. Ако така ајде да си признаеме ден не сме заробена држава, туку под окупација, додадава таа.