Руски научници ја обновуваат триумфалната порта во Палмира

Руските археолози планираат да спроведат детални студии за секој блок од Триумфалната капија во сириска Палмира, изјави Наталија Соловјова, директорка на Центарот за спасувачка археологија на Институтот за историја на материјалната култура на Руската академија на науките.Според неа, во моментов се развива нова методологија за истражување.

– Наш најважен проект е реставрацијата на Триумфалната капија. Одиме напред“, изјави Соловјова. Според неа, археолозите „сосема намерно“ не брзаат, бидејќи арката е уникатен објект. Изработен е од не многу тврд, слоевит камен и бил подложен на привремено уништување од земјотрес, реставрации од 20 век и експлозија. Затоа, пред да почнат со работа на погодените блокови, ќе се направат што е можно повеќе истражувачки проекти.

Соловјова потсети дека е развиен проектот за реставрација на Триумфната капија во Палмира: „Знаеме како да обновиме, знаеме што ни недостасува“.

Научниците продолжуваат да спроведуваат истражувања. „Развиваме нова техника за проучување на каменот одвнатре“, појасни таа. „Ова ќе биде акустично и геофизичко истражување“. Археолозите ќе го испитаат секој блок и секој детал што ќе биде вратен на своето место. Според Соловјова, ова е неопходно за да се осигура дека обновениот лак/арка ќе трае „најмалку илјада години“.

Таа потсети дека научната реставрација на Триумфалната капија трае веќе две години. Направен е посттрауматски одговор, извршена е археолошка работа и анализа на состојбата на арката.

Триумфалната капија во Палмира беше крената во воздух од терористи во 2015 година. Како резултат на тоа, сводот се урнал, а централниот распон бил целосно уништен. Зачувани се надворешните столбови на страничните распони. Внатрешните столбови беа оштетени, делканите камени блокови кои ги сочинуваа сводовите беа сериозно оштетени, а некои елементи беа изгубени засекогаш. Во март 2022 година, беше потпишан меморандум за реставрација на Триумфалната капија помеѓу Генералното одделение за антиквитети и музеи на Сириската Арапска Република и Институтот за историја на материјална култура на Руската академија на науките.

Научното истражување се врши во целосна согласност со општо прифатените протоколи за реставрација на УНЕСКО и законите на Сириската Арапска Република.

Палмира е еден од најбогатите градови од доцната антика во оазата на сириската пустина помеѓу Дамаск и Еуфрат. Неговите археолошки локалитети се вклучени во списокот на светско наследство на УНЕСКО од 1980 година.

Освен што ја оштетиле триумфалната капија, терористите успеале да уништат и важни антички градби, како што се храмот на Бел и Баалшамин и колоната на Зенобија со најважниот посветен натпис, голем број кули и подземни гробници. Доцно средновековната тврдина Фахр ед-Дин била делумно уништена. За време на втората окупација на Палмира од страна на милитантите, беа уништени и Тетрапилонот и театарот.