Путин најави дека Русија е блиску до создавање вакцини против рак

Говорејќи на московскиот форум за идните технологии, Путин  изнесе прилично извонредното тврдење кое може да има потенцијал да го револуционизира медицинското поле.

„Ние дојдовме многу блиску до создавање на таканаречени вакцини за рак и имуномодулаторни лекови од новата генерација“, рече Путин во телевизиското обраќање.

„Се надевам дека наскоро тие ќе бидат ефективно искористени како методи на индивидуална терапија“, додаде Путин, иако не прецизираше кој тип на карцином ќе бидат насочени предложените вакцини.

Русија не треба да изненадува што развива вакцина против рак. За време на пандемијата на коронавирус, Москва ја разви вакцината Спутник која покажа охрабрувачки резултати кај пошироката јавност.

Самиот Путин рече дека го земал Спутник, во обид да ги увери луѓето во неговата ефикасност и безбедност. Како резултат на тоа, вакцината беше продадена во голем број земји низ светот.