УНЕСКО, впиша два ирански ритуали и една декоративна уметност на својата листа на светско нематеријално наследство

УНЕСКО на својата официјална страница на платформата X, порано позната како Твитер, објави дека го вклучила ритуалот на Ефтари и неговите социо-културни традиции во својата листа на нематеријално културно наследство на човештвото врз основа на заеднички случај поднесен од Иран и Азербејџан. , Турција и Узбекистан.

Ефтари, познат во многу арапски муслимански земји како Ифтар, е церемонија забележана на зајдисонце за време на светиот месец Рамазан во која муслиманите го прекинуваат постот и се вклучуваат во социјални и културни активности.

Исто така, УНЕСКО го впиша Тажиб, иранската уметност на илуминација, на својата листа на нематеријално наследство врз основа на барање на четири земји Иран, Таџикистан, Турција и Узбекистан.

Тажиб е вековна декоративна уметност која се практикува на страниците на ракописи, калиграфски текстови и минијатури.

УНЕСКО, исто така, ја наведе прославата на Садех како глобален облик на нематеријално наследство врз основа на случај поднесен од Иран и Таџикистан.

Датира од времето на Ахеменидската империја, Саде е фестивал што го одржува зороастриската заедница во Иран и други земји во средината на зимата за да го почитува огнот и да ги победи силите на темнината и студот.

Натписите беа доделени за време на 18-та седница на УНЕСКО на Меѓувладиниот комитет за заштита на нематеријалното културно наследство што се одржува од 4 до 9 декември во одморалиштето Креста Мована во Касане, Република Боцвана.