Во ЕУ струјата е три пати поскапа од Кина, Западот не може да напредува без Исток

Енергетските прашања станаа „заложници на политичката дебата“ во изминатата година и половина, истакна шефот на унгарската дипломатија Петер Сијарто.

Источните и западните економии се „екстремно“ меѓусебно зависни со децении, но по прекинувањето на врските со Русија, не е јасно како ЕУ може да остане конкурентна, предупреди унгарскиот министер.

Како пример, тој ги наведе цените на струјата во блокот, кои сега се три пати повисоки отколку во Кина.

На меѓународната конференција за евроазиска безбедност во белорускиот главен град Минск, Сијарто рече дека „успехот на западните земји е речиси невозможно да се замисли без соработка со источните земји и обратно“.

Шефот на унгарската дипломатија нагласи дека автомобилската индустрија, која ја опиша како „рбетот на европската економија“, нема да може да влезе во „новата ера“ на производство на електрични возила без достапни ресурси.

Сијарто тврдеше дека со децении комбинацијата на западната технологија и достапната источна енергија беше „темелот“ на светската економија.

„За жал, оваа комбинација сега се распадна. Затоа, луѓето во Европа сега плаќаат четири пати повеќе за гас. Ние плаќаме три пати повеќе за електрична енергија отколку во Кина. Тешко е да се разбере како европската економија може да биде конкурентна во такви услови. “, рече министерот.

Тој тврди дека во последните година и пол прашањата за снабдување со енергија станале „заложници на политичката дебата“, иако, додава, енергијата нема никаква врска со политиката бидејќи се работи за „физичка реалност“.

„Должност и одговорност на унгарската влада е да гарантира безбедно снабдување со енергија во земјата. И бидејќи тоа е физички невозможно без руски ресурси, ние ќе продолжиме да соработуваме во разумни односи со Русија“, рече Сијарто.

Дипломатот даде приоритет на продолжување на „цивилизираниот дијалог“ меѓу Истокот и Западот, додавајќи дека Унгарија е подготвена да стане точка на контакт меѓу двете страни.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан, кој имаше средба со својот руски колега во Пекинг по повод десетгодишнината од Иницијативата „Појас и пат“ , денеска изјави дека е горд на неговите контакти со Владимир Путин, за кои беше критикуван во блокот.