Поранешните француски колонии создаваат воен сојуз

  • Мали, Нигер и Буркина Фасо потпишаа договор за безбедност на Сахел

Воените влади на трите африкански држави, кои ги соборија нивните лидери поддржани од Западот во последниве години, се согласија да си помагаат меѓусебно, индивидуално или колективно, во случај на надворешна агресија или внатрешни закани за нивниот суверенитет.

Привремениот претседател на Мали, Асими Гоита, во саботата вечерта изјави дека ја потпишал повелбата со лидерите на Буркина Фасо и Нигер, со цел да се воспостави рамка за колективна одбрана и заемна помош.

„Секој напад врз суверенитетот и територијалниот интегритет на една или повеќе договорни страни ќе се смета за агресија врз другите страни“, се вели во текстот на повелбата, цитиран од Ројтерс. 

Повелбата воспоставува Алијанса на државите во Сахел, која опфаќа три земји кои претходно биле членки на пактот Г5 Сахел поддржан од Париз со Чад и Мавританија, а кој се распадна по серијата воени удари.

Министерот за одбрана на Мали, Абдулаје Диоп, објасни дека овој „сојуз ќе биде комбинација од воена и економска соработка меѓу трите земји“, со фокус на борбата против тероризмот.

Париз беше принуден да ги повлече војниците од Мали по тензиите со воената влада во 2020 година. Оваа година, исто така, се повлече и од Буркина Фасо откако воените владетели на земјата им наредија да заминат.

Водачите на државниот удар во Нигер, исто така, ги откажаа воените договори кои им дозволуваа на француските сили да се борат против џихадистите во регионот Сахел, давајќи ѝ на поранешната колонијална сила само еден месец да ги повлече своите 1.500 војници. Франција, сепак, го игнорираше ултиматумот и барањата нејзиниот амбасадор да си замине, бидејќи одби да го признае авторитетот на новото раководство.