Археолозите во Турција со радар открија масивни структури под тврдината Зерзеван од римската ера

Како дел од некогашната древна Месопотамија, Турција долго време беше плодна почва за археолозите. Тој е дом на значајни локалитети кои дури и претходат на Месопотамија – места за светско наследство на УНЕСКО како што е Гобекли Тепе, неолитска населба за која се верува дека е стара повеќе од 10.000 години со најстарото место за обожавање во светот и Каталхојук, прото-град кој датира околу 9.000 години.

Сега, поновите локалитети во југоисточниот дел на земјата даваат откритија за кои археолозите велат дека може да го променат современото разбирање на овој дел од минатото на светот, придвижувајќи го отпечатокот на предримската активност во областа подалеку на исток отколку што се веруваше претходно.

Тврдината Зерзеван, место на воен гарнизон на Римската империја, дава, како што УНЕСКО го нарекува „важни информации за римските војници, секојдневниот живот на цивилите и битките“.

А потоа, тука е храмот Митра. Религијата Митра – позната и како „култот на Митра“ – се верува дека потекнува од античка Персија, а храмот, откриен во 2017 година, е веројатно најдобро зачуваниот таков храм во светот, вели УНЕСКО.

Допрва треба да се откопаат огромни, повеќекатни структури кои археолозите ги идентификувале благодарение на радарските скенови кои продираат на земја. Тие остануваат под земја и откриваат слој по слој артефакти, некои датираат од предримската историја.

Седејќи во близина на античка црква изградена на рид високо над храмот, археологот Ајтач Чоскун вели дека првиот пат кога го видел местото, знаел дека мора да ископа.

„Првпат дојдов во Дијарбакир во 2005 година“, вели Чоскун, „и кога го видов овој рид, видов некои парчиња артефакти и знаев дека претходно не биле направени ископувања. Така што штом го видов, знаев дека има да биде копање затоа што мора да има нешто значајно под него“.

Подземните станбени области можеби засолниле 10.000 луѓе во време на војна

Една обиколка на локалитетот открива нешто што тој и неговиот тим го ископале во последниве години – распространет карпест олтар, подземнo светилиште, воден канал кој се протега најмалку неколку километри.

Коскун и неговиот тим откопале предмети, вклучително и прекрасно сочувана и украсно украсена бронзена кофа за крштевање од римската ера и печат од асирската ера, еден вид официјален печат издлабен во карпа, кој би можел да датира пред околу 3.000 години.

„Копањето што го правиме внатре во ѕидините на тврдината е 57.000 квадратни метри “, вели тој. „Тоа е огромна површина. А надвор од неа…е нешто како 10 милиони квадратни метри “.

Чоскун верува дека околу 1.500 луѓе, и воени и цивилни, живееле тука во време на мир. За време на војна, вели тој, веројатно е дека околу 10.000 луѓе од околината дошле овде да бараат засолниште

Тоа, вели тој, може да помогне во објаснувањето на експанзивните подземни станбени површини. Досега, тој вели дека ископале шест станбени комплекси во внатрешноста на ѕидините на замокот, а уште 99 има уште под површината.

Тоа е само една причина зошто Коскун вели дека овој локалитет има потенцијал да го промени модерното разбирање на овој дел од светот и неговата археолошка и архитектонска историја. „Тоа е целосно отворено за нови откритија, тоа е сигурно“, вели тој. „Не знаеме што друго ќе најдеме. Ископавме само околу 10% од површината на површината во ѕидините на замокот. И надвор од ѕидините на тврдината“, додава тој, „гледате повеќе области за живеење, канал, некропола каде водечките семејства ги погребале, своите мртви и церемонијални области. Така, ќе има уште повеќе“.