Г7 на чело со САД се претвори во антикинеска работилница

Како „најбогат клуб“ кој некогаш сочинуваше 70 отсто од светската економија, Г7 се соочува со сериозна егзистенцијална криза во последните години бидејќи неговата економска тежина почнува да опаѓа.

За разлика од претходно кога се дискутираше за конкретни прашања во врска со Кина, оваа година Г7 се занимаваше со цела Кина, што е во согласност со неодамнешниот потег на НАТО, кој истакна дека САД силно се залага за зголемување на поддршката на анти-кинеското влијание во западниот свет.

Кина се споменува 20 пати во текстотовите на Г7, повеќе од која било претходна година, и опфаќа цела низа теми, од Тајван, Источното и Јужното Кинеско Море, Хонг Конг, до Ксинџијанг и Тибет, како и прашањата за кинескиот нуклеарен потенцијал и кинеската економија.

Колку е погласна Г7 во својата антикинеска реторика, толку помало ќе биде нејзиното вистинско влијание, бидејќи тоа ќе значи дека Г7 им служи на стратешките интереси на САД, а не на меѓународната заедница. 

Кинескиот „Глобал тајмс“ истакнува, доколку Г7 навистина сака да си ја врати старата слава, треба да го исполни ветувањето дека нема да и наштети на Кина, да го почитува принципот на една Кина и да се обиде да воспостави добри и конструктивни односи со неа. Исто така на лидерите на Г7 им се советува повеќе да се фокусираат на решавање на нивните внатрешни проблеми, а помалку на покажување со прст кон другите, што евентуално би можело да го врати „сериозно разнишаниот углед на Г7“.