Дали неплаќањето на американскиот долг може да предизвика глобален хаос?

Американската влада моментално е ангажирана во она што може да биде едно од најскапите играња на играта „Кој прв попушти, тој е кукавица“ во историјата. Ако демократите и републиканците не се согласат да им дозволат на САД да позајмуваат повеќе – или, на нивниот јазик, да го подигнат плафонот на долгот – најголемата светска економија ќе го плати долгот од 31,4 трилиони долари.

Тие треба да постигнат договор до застрашувачкиот звучен ден-Д на 1 јуни. Ако не го сторат тоа, канцеларот Џереми Хант предупреди дека влијанието ќе биде „апсолутно разорно“.

Значи, што би значело тоа за економијата – и за вас?

Економијата

Прво, прво: сите експерти со кои разговараше Би-Би-Си не мислат дека САД ќе го наплатат својот долг. Меѓутоа, ако тоа се случи, „би ја направи глобалната финансиска криза да изгледа како детски роденден“, вели Сајмон Френч, главен економист во инвестициската банка Панмуре Гордон, осврнувајќи се на скоро колапсот на светската банкарска индустрија во 2008 година.

Ако САД не го подигнат плафонот на долгот, нема да можат да позајмуваат повеќе пари – и брзо ќе останат без пари за плаќање на јавните придобивки и други обврски. „Тоа би значело престанок на исплати за социјална помош и поддршка за луѓето, што би ја погодило нивната способност да трошат и да ги плаќаат сметките“, вели Рас Мулд, инвестициски директор во AJ Bell. „Значи, тоа би ја погодило економијата“.

Советот на економски советници на Белата куќа проценува дека ако владата не може да постигне договор за горната граница на долгот на подолг период, економијата би можела да се намали за дури 6,1%.

Економистот Мохамед Ел-Еријан, претседател на колеџот Квинс на Универзитетот во Кембриџ, вели дека неисполнувањето на обврските „веројатно ќе ги доведе САД во рецесија“.

Тоа би имало големи последици за остатокот од светот, вклучително и ОК, која ги смета САД како клучен трговски партнер. „САД се еден од најголемите трговски партнери на глобално ниво. Тие би купувале помалку производи од остатокот од светот“, вели тој.

Ел-Еријан не мисли дека рецесијата во САД би довела до економско забавување во Британија, но Френч е „100%“ сигурен дека тоа ќе го направи.

Стапките на хипотекарните кредити ќе се зголемат

Покрај тоа што ќе ѝ наштети на трговијата, Френч вели дека американското неплаќање ќе доведе до поскапување на хипотеките во Обединетото Кралство и ќе предизвика зголемување на невработеноста. „Тоа би било прилично катаклизмично“, вели тој.

Зошто проблемите во САД би ги направиле хипотеките поскапи во ОК? Кога владата сака да позајми пари, таа издава обврзница или IOU. Во САД, тоа се нарекува трезорска обврзница, а во ОК, тоа се нарекува позлата. Инвеститорот наплаќа камата на владата ако купува благајнички или назимки.

Ако американската влада не го отплати својот долг или дури и не ја плати каматата, „инвеститорите ќе го разгледаат ова и ќе кажат „добро, ако САД можат да дојдат во ситуација на неплаќање на обврските, што го спречува Обединетото Кралство да не ја доживее истата судбина?““, вели Френч.

Инвеститорите потоа би можеле да бараат повисока каматна стапка за да го купат државниот долг на ОК. „Каматните стапки на долгот – било да е тоа ваш хипотекарен долг или јавен долг – тие го земаат својот знак од тоа колкав ризик се перципира и јасно е дека [неисполнување на обврските на САД] би бил настан од огромен ризик и затоа целиот долг ќе стане поскап преку ноќ“, тој вели.

Пораст на цените

Американскиот долар е резервна валута на светот. Тоа значи долг список на важни производи како што се нафтата, која се користи за правење бензин и пченицата, која се меле во брашно за да се направи леб, се ценети во долари. Доколку американската влада не успее, се очекува вредноста на доларот нагло да се намали.

Тоа звучи како да е добра вест за луѓето надвор од САД, но тоа би значело дека инвеститорите во стоки „не знаат како да им ставаат цена на работите“, вели Френч. „Она што би го имате со американското неплаќање е што инвеститорите одеднаш ги фаќа паника и тие се прашуваат: „Дали е следната Јапонија? Дали е следната Велика Британија? Следна Германија? Што друго ќе биде неисплатено“, рече тој. „Одеднаш мораме да прецениме сè и во економска смисла тоа е премија за ризик. Добивате премија за ризик додадена на цените и затоа лебот поскапува“.

Ако храната и горивото поскапат, тоа би ги зголемило трошоците за живот на милиони луѓе.

Според Моулд, САД сочинуваат 60% од вредноста на глобалните берзи. „Значи, шансите се луѓето да имаат изложеност на американски акции во нивните пензии без разлика дали го знаат тоа или не“, рече тој. И берзите веројатно лошо ќе реагираат на неплаќањето на САД.

Но, сето тоа не е лоша вест. Во 2011 година, демократите и републиканците останаа во ќорсокак над плафонот на долгот сè до неколку часа пред потенцијалното неплаќање. Американските берзи паднаа. Но, стравот беше краткотраен и акциите се опоравија од остриот пад. Молд смета дека тоа ќе биде случај овој пат. Иако луѓето кои сега земаат пензии би можеле да бидат засегнати, вели тој, „ако го повлечете некаде подолу, тогаш имате време да го надоместите тој дефицит“.

Превземено од: Pari.com.mk