Земјоделското земјиште на удар од коруптивниот закон за коридорите 8 и 10

  • Реакција на политичката партија Левица

До Собранието на Република Македонија за утрешната седница доставен е предлог-закон за дополна на Законот за земјоделско земјиште, со цел “олеснување” на изградбата на контроверзниот Коридор 8 – чиј координатор е Артан ГРУБИ.

Со ваквата предлог-измена ќе се одзема земјиште по СКРАТЕНА постапка, дури и таму каде што сопствениците имаат договори со МЗШВ, долгогодишни насади или други инвестици на истото.

Ова фаворизирање и кратење на сите законски постапки и процедури во експропријацијата на земјоделското земјиште е во интерес на странската корпорација ,,Бехтел и Енка”, а на штета на домашното население и земјоделското производство.

Потсетуваме дека со коруптивниот Закон за стратешки интерес за изградба на Коридорите 8 и 10, кој се донесе во 2021 година, се овозможи без јавно наддавање изградбата да ја добие корпорацијата ,,Бехтел-Енка”, за која веќе има низа корумпирани скандали при изградбата на автопати во Косово, Албанија, Хрватска и Романија.

Најексплицитен е случајот во Хрватска, каде оваа фирма по втор пат се обидела да добие изградба на автопат без тендер, односно со договор во четири очи. Под дипломатски притисок на ЕУ дека ваквиот пристап ќе го загрози евроинтегративниот процес на државата, хрватската влада се откажала од директни преговори.

Ваквото НАСИЛНИЧКО и незаконско делување на криминогените СДС и ДУИ потврдува дека немаат никаков капацитет да го спроведат евроинтегративниот процес, додека ги рушат сите постулати на владеењето на правото и правниот поредок.