Бројот на членови на БРИКС може тројно да се зголеми

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров посочи дека моменталната политичка средина во Европската унија е понижувачка за европските држави. Според него, во светлината на колективната политика на Западот, Русија повеќе не е заинтересирана да се занимава со неа. Организациите како БРИКС стануваат алтернатива во позадината на слабоста на ЕУ.

„Имаме вистински партнери – БРИКС, ШОС, ЕАЕУ и ОДКС, без разлика што се пишува за тоа“, изјави Лавров. Врвниот дипломат изјави дека структурата на РИК (Русија, Индија, Кина), иницијатива на Примаков, „ја роди петорката БРИКС, која моментално добива огромно внимание“. Неколку држави се наредени за полноправно членство, а петте би можеле да се прошират на околу 15-17 земји, додаде Лавров.

Акцентот на соработката со незападните држави се чини дека е уште пооправдан со оглед на тековните проблеми на Европа. Министерот ја истакна неправедната политика на САД и нивните најблиски сојузници кон клучните членки на ЕУ.

Берлин и Париз немаат целосна автономија во меѓународната политика, така што тие намерно отстапуваат дел од нивните надворешнополитички функции на Вашингтон, вели Александар Камкин, виш истражувач во ИМЕМО. Експертот признава дека европските земји се способни да преземат иницијатива во неколку околности, но во целина тие го следат примерот на Вашингтон.

Според Андреј Кортунов, генерален директор на рускиот совет за меѓународни работи, БРИКС може да им обезбеди на земјите алтернативен пат за партнерство во ЕУ за кој не е потребен висок праг за прием. Според него, групата сега се развива по две патишта: со прием на нови членови и со зајакнување на соработката. Во вториот случај, дополнителни нации нема да бидат примени во БРИКС, но партнерот на секоја организација ќе може да избере пригоден начин на соработка во рамките на структурата БРИКС.

Кортунов истакна дека ЕУ не е подготвена да бара стратешка автономија од САД не само поради украинската криза, туку и поради подемот на Кина.