Оксфам ја критикува Г20 за отсуство на акција во справувањето со екстремната нееднаквост

Светските лидери на Г20 не успеаја да преземат конкретни мерки, за да се справат со сиромаштијата, гладот, климатските промени, долговите и немаштијата, со што осакатуваат милиони луѓе ширум светот, вели Оксфам (Oxfam).

„Во екот на должничкатa криза, штедењето и нееднаквоста, очекувавме многу повеќе од најголемите светски економии, особено со оглед на брзиот пораст на богатството на милијардерите во нивните дворови“, кажа водачот на Г20 на Оксфам, Јорн Калински. (Joern Kalinski)

„На светот му треба конкретна акција за да се избегне економска катастрофа на сиромашните луѓе и земји, но сè што ни остана беа рециклирани гаранции, зовриена должничка криза и вакцини и чекори во здравството исто толку корисни како ставање завој на скршената нога“, рече тој.

Според Калински „Г20 претставуваат две третини од светското население и четири петтини од светската економска моќ. Во време кога ни беа потребни лидери да ja искористат оваа економска сила за поголемо добро, тие замижаа и се намалија. Немаше знаци за заедничка решителност за решавање на проблемите во светот, вклучително и климатската криза, растечкиот глад, зголемените бројки на сиромаштијата и јазот на економската и социјалната нееднаквост“.

Оксфам ја нотира поддршката на Г20 за продолжување на Црноморската иницијатива за жито, но жали што нема пoсилно уверување дека договорот ги задоволува хуманитарните потреби. Житото и другите прехранбени производи што се испорачуваат во рамките на иницијативата, треба да ги поддржат земјите со ниски приходи кои страдаат од високи нивоа на глад, особено на Блискиот Исток и на Африканскиот рог (Североисточна Африка).

Истовремено, Г-20 ги повтори често слушаните ветувања за справување со гладот ​​во светот, но не дава нови гаранции за финансирање, за да одговори на таа амбиција, ниту се обврзува за поддршка на промената кон полокално и одржливо производство на храна. Нашиот систем за храна со години ја овековечува нееднаквоста, ги осиромашува малите земјоделци, а притоа нанесува огромна штета на климата.

Потребно е инвестирање во разновидно, локално одржливо производство на храна што им помага на земјите да станат помалку зависни од увозот на храна, како и поддршка на малите производители на храна, особено жените.

Темата на Г-20 беше „Закрепнете заедно, Закрепнете посилно“, но како може тоа да се реализира кога овој самит не направи ништо за да ги зајакне јавните добра како што се системите за јавно здравје или да направи конкретни нови заложби за да се поправат сите дефекти во образовните системи на нациите? – додаде Калински.

„При толку многу земји со низок и среден приход кои се соочуваат со буџетски кризи и должничка катастрофа,  неопходно беше најбогатите економии во светот да стават дополнителни финансии без задолжувања, но тие бегаа од својата одговорност“, констатираше тој.

„Г-20 покажа неизмерна способност да заборави на обемот на економската, социјалната и здравствената криза предизвикана од занемарувањето и недоволното снабдување со ресурси на здравствените системи кои сега се повеќе насочени кон неверојатно профитирање над пациентите“.

Фондот за пандемијата, чие започнување беше една од ретките видливи преземени обврски, ги зголеми само ветувањата од 1,4 милијарди долари како основни пари, што е дел од финансискиот јаз. Ова разочарувачки доаѓа на прво место за огромните буџетски кратења во здравствениот сектор. 50% од сите земји со низок и понизок среден приход веќе го намалија својот буџетски дел во здравството. Г-20, исто така, не успеа да се договори за продолжување на откажаните патувања за да ги вклучи терапевтските и третманите за КОВИД.

Во последната декларација, Г-20 внимателно ја отворија вратата за мултилатералните развојни банки (МДБ) кои служат како опција за канализирање на СДР (специјални права за повлекување на средства) и ги повикаа МДБ да продолжат со реформите за приспособување на капиталот, за да може да ги прошири ресурсите за климата и развојот во иднина. МДБ веќе обезбедуваат далеку повеќе финансии за климатски промени во форма на заеми, но нема гаранции дека овие реформи ќе обезбедат начин на финансирање без задолжување, што е толку многу потребно во моментов.

Во исто време, Г-20 не презеде акција која би можела да ги поддржи јавните буџети во земјите врзани за готовина. Тие можеа да понудат опсежно и високо олеснување на долгот, да поддржат уште стотици милијарди во новата емисија на СДР насочена кон земјите со низок и среден приход и да се заложат за ново финансирање за исполнување на премногу задоцнетите ветувања за помош. Светот продолжува да се лизга кон неконтролирано катастрофално затоплување кое ја влошува сиромаштијата, гладот ​​и неправдата ширум светот. Самитот на Г-20 даде непростливо слаби сигнали за климатските преговарачи на UNFCCC кои се состанаа сега во Египет. Земјите од Г20 не ветија дека ќе ги усогласат своите недоволни национални цели за заштита на климата со Парискиот договор, ниту пак се обврзаа да се оддалечат од фосилните енергии и субвенции и наместо тоа да ги прошират обновливите извори на енергија.

„Со толку многу фундаментално важни состојби, и со толку многу загрозени, овој самит на Г20 заврши главно празен и небитен“, заклучи Калински.

Извор: Оксфам.орг