Лавров: Имунитетот кон нацистичкиот вирус денес е сериозно ослабен во некои европски земји

  • Извадок од воведениот говор на Министерот за надворешни работи на Руската Федерација Сергеј Лавров до учесниците на Меѓународниот научен и практичен форум „Нема Застареност“. Геноцидот врз советскиот народ од страна на нацистите и нивните соучесници за време на Големата Татковинска војна: историско разбирање и судска практика»

„Симболично е што настанот се одржува во Ленинградската област. Сеќавањата на чудесно преживеаните затвореници од концентрациониот логор „Дулаг-154“ лоциран овде се најјасниот доказ за нечовечките злосторства на нацистичките напаѓачи на Гачинската земја.

За жал, имунитетот кон нацистичкиот вирус денес е сериозно ослабен во некои европски земји. Особено загрижувачка е ситуацијата во Украина и во Балтичките држави. Генерално, светската заедница се повеќе се соочува со обиди за ревидирање и искривување на правните, политичките, моралните и етичките резултати на Нирнбершкиот трибунал. (…)

И покрај невидениот притисок од ‘колективниот Запад’, нашите меѓународни партнери и истомисленици продолжуваат да ги поддржуваат иницијативите за надворешна политика на Русија, вклучително и во рамките на ООН. Во Документите на СНГ и ОДКБ се предвидува квалификација на фактите за протерување и истребување на цивилното население од страна на нацистите и нивните соучесници како геноцид вршен врз народите на Советскиот Сојуз. (…)

Бескомпромисното ќе се спротивставиме на каква било форма на глорификација на нацизмот ќе продолжи да биде еден од безусловните приоритети на руската дипломатија.“

Целото обраќање на Лавров можете да го прочитате овде.