Индија ја намалува соработката со ЕУ и САД, а ја зголемува со Русија

Индија се оддалечува од ембаргото за нафта и урива рекорди во трговијата со Русија.

Коалицијата на земји предводени од Западот кои сакаат да воведат ограничување на цената на руската нафта остана без Индија. Во интервју за ТВ Блумберг, индискиот министер за нафта и природен гас Хардип Синг Пури уште еднаш избегна да одговори на прашањето дали Делхи ќе го поддржи ограничувањето на цената на руската нафта одобрено на самитот на Г7 во јуни. Обидите на САД да ја придобијат третата по големина земја увозник на нафта во светот не даваат резултати.

По почетокот на војната со санкции, Руската Федерација стана најголемиот снабдувач на нафта за Индија. Наспроти ова, во својот говор на форумот Валдаи, Владимир Путин го нарече индискиот премиер Нарендра Моди „мразокршач што се движи во вистинската насока“.

Русија се пресели од второто на првото место меѓу најголемите индиски добавувачи на нафта во октомври, со тоа што Русија испорачува 946.000 барели нафта дневно, што е највисока за еден месец, или 22 отсто од вкупниот увоз на сурова нафта во Индија, велат аналитичарите на индустриски-аналитичка фирма Vortexa.

Во исто време, Ирак учествува со 20,5% од октомвриските испораки, а Саудиска Арабија 16%.

  • Фејсбук статус на Дарко Тодоровски