(Видео) Статистиката е прецизна работа или сепак не

Непосредно пред донесувањето на контроверзниот Закон за попис, предводникот на „статистичката операција“ Апостол Симовски, во интервју на Телевизија 24 ја убедуваше јавноста дека овој закон не е спорен.

Еден од главните аргументи кои ги користеше директорот на Државниот завод за статистика беше убедувањето за прецизноста на статистиката воопшто како наука. Тогаш Симовски изјави:

„Статистиката е прецизна работа, ако немате информација за сите, немате за никого!“

Денес, откако официјално е потврдено непопишување на над 130 000 граѓани, бројни пропусти, неправилности и нелогичности кои ја докажуваат непрецизноста на статистичката операција, Симовски констатираше успешна реализација на пописот.

Оваа „легендарна“ изјава на Симовски го потврдува фактот дека и науката може сама себе да си противречи.