Две години по смртта на Сулејмани, Зошто САД го убија Генералот

Датумот 3 јануари стана симбол од една страна за борбата против тероризмот и од друга во борбата за правда, слобода и суверенитет. Тоа е затоа што на овој датум во 2020 година, по директна наредба од претседателот на САД, Доналд Трамп беа маченички убиени командантот на силите Кудс, Генерал Касем Сулејмани и командантот на ирачките сили за народна мобилизација Абу Махди Ал-Мухандис.

Како мотив за убиството на Сулејмани, САД ја наведоа неговата поддршка на демонстрациите одржани на 27 декември 2019 година, пред американската амбасада во Багдад, и лажното тврдење за инвазија (што не се случи), што би резултирало со смртните случаи и повредите на американските и ирачките граѓани. Сепак, на јавноста и е јасно дека ова не се вистинските мотиви за убиството на генералот. Вистинските мотиви се поврзани со улогата на Сулејмани во победите против САД на Блискиот Исток и губењето на нејзиниот статус како единствен играч во регионот и зголемувањето на улогата на Русија и Кина со Иран како центар на оваа антитерористичка артикулација.

Генералот Сулејман одигра важна улога во победничката стратегија на Хезболах која ги протера силите на ционистичкиот напаѓач од Либан во 2006 година. Тој даде важно охрабрување и поддршка на бунтот на јеменските Хути против саудискиот режим. Сулејмани одигра централна улога во поразот на ДАЕШ во Сирија, како и во создавањето, обуката и акциите на милициите на Ал-Хашд Ал-Шааби предводени од Ал-Мухандис, кои беа одговорни за колапсот на терористичките групи во Сирија. и Ирак.

Важноста на Сулејмани во борбата против тероризмот не беше само воена, туку имаше и важна политичка улога. Во 2015 година Генералот имаше клучна улога во убедувањето на Русија да влезе во сириската војна и поефикасно во трилатералниот сојуз меѓу Русија, Кина и Иран за соочување со терористичките банди на Блискиот Исток, како и во реализацијата на заедничките поморски воени вежби во Оманското Море и Индискиот Океан, инструмент за рушење на американскиот монопол на морињата во регионот.

Познато е дека стратешките дејствија на генералот Сулејмани придонесоа да се прекине протокот на оружје од САД и Израел, не само за ДАЕШ и терористички групи кои дејствуваат на Блискиот Исток, туку и за регионални купувачи на оружје. 

САД како најголем светски производител на оружје, за успех на својот бизнис има потреба од акција на терористичките групи. По поразите на терористите на ДАЕШ во Сирија и Ирак, како резултат на борбата со нив предводена од Сулејмани и Ал-Мухандис, следуваше огромен пад во бизнисот со оружје на Вашингтон, што се смета за една од основните причина заради која нивната администрација одлучи да го убијат генералот, кој беше симбол на отпорот против овие вооружени банди.

Борбата на Сулејмани и Ал-Мухандис му покажа на светот дека револуцијата е жива и дека ќе победи. За време на погребот на Сулејмани во Техеран, Големиот Ајатолах, Хаманеи изјави дека оние кои го планирале и извршиле убиството на генералот сигурно ќе ја платат цената, бидејќи одмаздата неизбежно ќе се случи кога ќе дозволат условите. Хаманеи тогаш кажа: „Чевелот на Сулејмани вреди повеќе од главата на Трамп“. 

Дополнително, лидерот истакна дека погребите на мачениците на кои присуствуваа милиони луѓе во Иран и Ирак се тешка шлаканица за САД, но најтешката шлаканица за нив ќе биде елиминацијата на арогантното американско присуство во регионот.

Убиството на Сулејмани и Ал-Мухандис надвор од воено дејствие и на туѓа национална територија беше повеќе од кршење на ирачкиот суверенитет – тоа е експлицитен чин на државен тероризам и кршење на конвенциите и меѓународното право спроведени од САД.