Пред 75 години Црвената армија го постави советското знаме на германскиот Рајхстаг

„Пред 75 години, по жестоки борби, војниците на Црвената армија го поставија советското знаме на германскиот Рајхстаг.

⁠⁠Во мејнстрим-медиумите најчесто се прикажува дека само силите предводени од САД ја поразиле Германија, но улогата на Советскиот Сојуз била клучна во поразот на нацистите.⁠ За да се спречи ширењето на германската инвазија и да се притисне победата на Источниот фронт, Советскиот сојуз даде огромни жртви, губејќи над 20 милиони руски војници и цивили.”

Пред 75 години, по жестоки борби, војниците на Црвената армија го поставија советското знаме на германскиот…

Posted by Ленка on Saturday, 1 May 2021