Британија ги враќа назад артефактите од Асанте во Гана

Обединетото Кралство ќе ги врати назад златните и сребрените артефакти ограбени од Гана во 19 век, откако беше склучен договор за долгорочен заем.

И Британскиот музеј и V&A ќе испратат предмети поврзани со кралскиот двор Асанте во Гана, каде што ќе бидат изложени во музејот на палатата Манхија во Кумаси, се вели во соопштението за печатот од музеите во четвртокот.

Многу од предметите, кои вклучуваат 13 парчиња кралски регалии на Асанте, биле ограбени за време на англо-асанте војните, додека некои биле дел од исплата на обештетување што Британците насилно го извлекле од кралот Асантехен или Асанте. Други биле продадени на аукција, влегувајќи во приватни колекции и музеи ширум светот.

Предметите изложени на V&A во Лондон беа избрани како „примери на брилијантните златарски техники што со векови ги практикувале кралските златари Асанте“ и служеа како инспирација за британските уметници и дизајнери, се вели во соопштението.

Сега тие ќе бидат прикажани во Гана за прв пат по 150 години, како дел од изложбата за одбележување на Сребрениот јубилеј во 2024 година на Неговото Кралско Височество, Асантехене, Осеи Туту II, како и комеморација на англо-асантската војна од 1873-74 година.

Предметите вклучуваат и мал златен украс во форма на санкуо или лаута-харфа и украс во форма на орел.

„Од основањето на империјата Асанте кон крајот на 17 век, златото е централно за идентитетот, духовноста и економската стабилност на Асанте“, се вели во соопштението.

„Кралевите на Асанте станаа моќни на локалните наоѓалишта на злато и палатата во Кумаси стана фокусна точка за профитабилна меѓународна трговија со злато“, се додава.

Златото се користи и за украсување на кралскиот трон и на самиот Асантехен, како и на високи дворски службеници, се вели во соопштението.

„Овие орнаменти носат значење над нивната материјална вредност. Тие се вложени во духовите на поранешните кралеви на Асанте и нивната декорација може да ја прочитаат познавачите на визуелниот лексикон“, продолжува.

Договорот доаѓа во време на тековните повици западните музеи да го вратат украдениот имот – културното наследство на угнетените луѓе ограбени од колонијалните армии во 19 век или неправедно земени од мисионери или амбасадори.

Не помалку од 90% од африканскиот културен имот се наоѓа во европските музеи, според извештајот нарачан од францускиот претседател Емануел Макрон, кој одлучи дека голем дел од нив мора да се врати.

Сепак, Британскиот музеј одби да и ја врати на Грција половината од мермерите од Партенон украдени од лордот Елгин, а ова прашање е извор на непријатни разговори во многу други културни институции.