Полска воведе привремена гранична контрола со Словачка

Полска воведе привремени гранични контроли на границата со Словачка поради зголемување на илегалната миграција, изјави министерот за внатрешни работи и администрација на Мариуш Камински.

„Владата одлучи привремено да ги обнови граничните контроли на границата со Словачка од полноќ“, соопшти министерот.

Причина за оваа одлука е зголемувањето на бројот на илегални мигранти на таканаречената балканска рута.

„Се воведуваат гранични контроли во период од десет дена со можност за продолжување“ појасни Камински и додаде дека веројатноста времетраењето на контролата да биде продолжена е многу голема.

За возврат, главниот командант на полската гранична стража, Томаш Прага, објасни дека граничната контрола може да се продолжи неколку пати во согласност со правилата на Шенген зоната најмногу до 20 дена, но не повеќе од два месеци по ред.

Камински нагласи дека Варшава очекува сеопфатно решение на проблемот со балканската рута, а на Полска ќе и се приклучат и други земји. Подоцна се дозна дека одлуката за воведување десетдневни контроли на границата ја донеле чешките власти.

Како што соопшти на крајот на септември Ана Михалска, портпаролка на полската граничари, годинава на границата со Словачка биле фатени 1.523 странци без право на влез во земјата. Истовремено, пред една година на јужната граница беа приведени 78 лица.